Yasemin Fatih Amato

Antibiyotik tedavisi, selülitlerinize çare olabilir mi?

Selülit güzelliğimizle ilgili bir rahatsızlık gibi bilinsede, aslında derinin ve altındaki yumuşak dokunun enfeksiyonudur. Görüldüğü üzere sadece dışarıdan bizi rahatsız eden basit bir sorun değildir. Doktorların çoğunluğuna göre yaygın bir hastalıktır.

Nasıl ortaya çıkar?

Bakterilerin çatlaklardan deriye nüfuz etmesi ve yayılmasıyla ortaya çıkan durumdur. Enfeksiyon ve iltihaplanmanın adıdır, selülit. Vücudumuz bakterilere tepki vermeye başladıkça iltihaplanma artar. Ciltte şişme, kızarma, ağrı hatta ısınma bile olabilir.

Kadınlarda bacaklarda ortaya çıkan selülit ile aynı hastalık mıdır?

Selüliti, bir kozmetik rahatsızlık olan kozmetik selülitden ayırt etmek önemlidir. Kozmetik selülit deri altındaki yağ dokusunun düzensizliği nedeniyle cildin portakal kabuğu gibi görünmesi durumudur. Kilo vererek, spor ve egzersiz yaparak, kozmetik işlemlerle düzelebilmektedir. Eğer portakal kabuğu görüntüsü çok daha fazlaysa bu durumda ağır selülit rahatsızlığında kullanılan antibiyotik tedavisi hızlıca çözüm olabilmektedir.

Selülit en çok kimlerde görülür?

  • Kronik hepatit veya siroz gibi karaciğer hastalıkları olanlarda,
  • Kaslarına yeterli kan gitmeyen, lefatik veya varisli damar yapısına sahip kişilerde,
  • Diyabetik rahatsızlığı olanlarda,
  • Egzama, sedef hastalığı, suçiçeği veya aşırı sivilce gibi deri de lezyonlara neden olan bulaşıcı hastalıkları olanlarda görülür.

Hangi aşamada doktora gidilmelidir?

  • Deride artan şekilde kırmızı çizgiler varsa,
  • Şişmeler görülmeye başladıysa,
  • Dokunduğunuzda acıyorsa,
  • Ateş ve sıtma nöbetleriniz varsa,
  • Deride kızarıklar giderek artıyorsa,
  • Akıntılar başladıysa acilen bir doktora görünmelisiniz.

Nasıl tedavi edilebilir?

Selülit enfeksiyonu şiddetli değilse evde rahatlıkla tedavi edilebilir. Size 7-10 gün boyunca ağızdan alınması için antibiyotik reçete edilebilir. Eğer şiddetli bir rahatsızlık yaşıyorsanız uzman hekimler damar içi ve kas altı antibiyotikler yazabilir.  Ayrıca enfeksiyon çok ilerlemiş ya da yüz gibi daha tehlikeli alanlardaysa tedavinizin hastanede yapılması gerekebilir. Genel olarak enfeksiyon kontrol altına alınana kadar antibiyotik iğneleri uygulamak tedavi için önemli bir aşamadır. Sonrasında 3-4 gün kadar oral ilaçlar ile tedavi evde devam edebilir.

Peki selülit önlenebilir bir rahatsızlık mı?

Selüliti engellemenin en önemli ayağı, kişisel temizliği atlamadan yapmaktır. Sıkça vücudunuzu göz ve el ile kontrol etmeniz yararınıza olacaktır. İltihaplanmış gibiyse ve her gün kötüleşiyorsa, tedaviye ihtiyacınız olabilir.

  • Rahat giyilen pamuk çoraplarla, ayağınıza uyan terlikler ve ayakkabılar giymeye özen gösterin.
  • Cildinizde ufak yaralanmalar olsa bile, su ile yıkamaya ve yaraların iyileşip iyileşmediğini kontrol etmeye çalışın.

Yorumlar

Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.