Kükürt eski zamanlardan beri bilinen; uyuz, egzama, sedef hastalığı gibi rahatsızların tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Tarihsel kaynaklarda, deri hastalıklarının tedavisinde yarattığı mucize, eski Yunan ve Mısır belgelerinde sıkça anlatılmıştır. Özellikle maden sularında bulunan kükürt sayesinde, kaplıcalar ve kükürt banyoları deri hastalıkları tedavilerinde sıkça kullanılırdı.
Alkali yapısı
Mantar, parazit, uyuz gibi hastalıkların iyileştirilmesinde güvenli bir yöntem olarak kullanılan kükürt, deri yüzeyinde alkali tepkimeye girerek deri mukozasına yaptığı iyileştirici etkisi bilinmektedir. Bu nedenle alkali tepkimesi ile akne tedavisinde son derece başarılı bir yöntemdir.
Kükürtün cilde faydaları nelerdir?
Akneye karşı etkisi
İçinde yer alan benzoil nedeniyle cilt teması sonrası alkali bir tepkime meydana gelir. Bu tepkime nedeniyle sivilce tedavisinde güçlü bir yardımcıdır. Cilt yüzeyinde meydana gelen problemli yağlanmayı dengeler. Yağlanmayı dengeleme sırasında cilt yüzeyini de temizlediği için bakterilerin oluşumunu ve çoğalmasını engelleyerek cildi doğal bir şekilde aknelerden arındırır. Anti-bakteriyel özelliği nedeniyle çok faydalıdır. Dikkat edilmesi gereken nokta bu işlemler sırasında cildin aşırı kurumasıdır. Kuruyan cilt soyulacak ve tahriş olacaktır. Sonrasında cildi doğal olarak nemlendirmeyi unutmamak gerekir.
Egzama tedavi edici özelliği
Kükürt; egzama, uyuz gibi özellikle kaşıntı veren deri hastalıkları ve enfeksiyonlarının tedavisinde rahatlıkla kullanılabilir. Ayrıca halk arasında ‘’gül hastalığı’’ olarak bilinen Rosacea’nın iyileşmesinde de başarılı etkiler gösterir. Egzamadaki tedavi şekli, iltihabı kuruturken bakterileri de yok etmesiyle ortaya çıkar.
Anti-aging etkisi
Gençleşme dediğimizde aklımıza hemen kolajen üretimi gelmektedir. Kükürt, kolajen üretiminin artmasına neden olan bir etkendir. Özellikle ilerleyen yaş ile birlikte ciltteki kükürt düzeyi azalmaya, serbest radikallerden etkilenilmeye başlanır. Serbest radikallerin oluşturduğu hasar ile cildin kolajen yapısı parçalanır. Bunun sonucunda kırışıklıklar ve sarkmalar görülür. Aynı şekilde ciltten uzaklaştırılamayan bakteriler cilde zarar vererek yaşlanmayı hızlandırır. Kükürt bu noktada doğal kolajen üretimini sağlar.
Kükürtün saça faydaları nelerdir?
Kepek problemini giderme
Temelinde saç derisinin kurumasıyla ortaya çıkan kepek sorununu gidermede kükürtten yararlanılır. Mantar ya da bakteriyel durumlarda kükürt saç derisine nüfuz ederek saç derisinin ölmesini engeller. Günümüzde piyasada bulunan hemen hemen her şampuanda kükürt kullanılır.
Yağlanmayı dengeleme
Kükürt saç derisinde keratin üretimini artırarak yağlanan ve aknelenen cildi dengeleyerek normal seviyesine çeker. Aşırı yağlanma saç köklerine zarar verirken saç tellerinin de kırılmasına neden olur.
Saç uzatması
Vücudumuzda kükürt, bağ dokusu üretiminde aktif rol oynar. Özellikle tırnak ve saç gelişiminde oldukça yararlıdır. B5 ve B3 vitaminlerinin işlevini arttıran bir madde olan kükürt, saç uzamasını da hızlandırır.