Baharatlar vücudumuza ne kadar faydalıdır?

Baharatları sadece damak lezzetini artırmak için kullanıyorsanız çok yanılıyorsunuz demektir. Doğru ve kararında kullanılan her baharatın vücudunuza tahmin bile edemeyeceğiniz kadar faydası vardır. Genel olarak baharatlar;
Metabolizmayı hızlandırırlar,
Kan yağlarını azaltırlar,
Sindirim istemini düzenlerler,
Bağırsak çalışmalarını hızlandırırlar,
Daha az yeme isteği uyandırırlar,
Tatlı ihtiyacını azaltırlar.

Kimyon

Kan şekerini dengelerken kimyon; cildi düzenler, siyah nokta, sivilce ve yaşlılık kırışıklıklarının azaltılmasında yardımcı olur. İçeriğinde bulunan yoğun demir nedeniyle kansızlık tedavilerinde oldukça etkilidir. Özellikle astımlı hastaların bağışıklık sisteminin düzenlerken bağışıklık sistemlerini güçlendirir. Aşırı tüketimi sonuncunda böbrek ve karaciğere zarar verebilir.

Tarçın

İnsülin hormonu üzerine olan etkisi nedeniyle tarçın, kan şekerinin düzenlenmesini sağlar. Aynı zamanda kokusu afrodizyak etkisi gösterdiği için hormonal etkilerin kontrol edilmesinde kullanılır.

Karanfil

Ağız sorunlarında karanfil sıkça kullanılan bir baharattır. Ayrıca su ve çay ile tüketildiğinde şişkinliğe iyi gelir. Baharat ve çay olarak tüketilmesi önerilen karanfil, yağ olarak tüketildiğinde yarardan çok zarara neden olan bir ürüne dönüşebilir. Mutlaka bir uzmana danışılarak kullanılması gereken karanfil yağı; direkt olarak içilmemeli, cilde sürülmemeli ve seyrelterek kullanılmalıdır.

Kekik

Kekik; mideyi rahatlatır, gaz oluşumunu önler. Bununla birlikte özellikle kan kolesterolünü düşürücü etkisi vardır. Özellikle de kekik suyu, yemeklerden sonra bir kahve fincanı olarak tüketildiğinde sindirimi kolaylaştırır.

Pul biber

Antienflamatuvar olarak kullanılan pul biber, içindeki bileşikler sayesinde birlikte yenilen besinlerin vitamin ve mineral emilimini de arttırır. C vitamini içeriği nedeniyle doğal antibiyotik olarak bilinir. Kanser hücrelerinin bastırılmasında da yardımcı olan biberin bazı ilaçlarla etkileşime girebilir dikkatli olmak gerekir.

Karabiber

Karabiber; grip ve soğuk algınlığında vücut direncini artırır. Boğaz ağrısında nane ile birlikte çay olarak içildiğinde lokal mikroplara tesir eder.

Zerdeçal

Antienflamatuvar, antioksidan, antitümör özellikleri olan zerdeçal, son yılların en çok kullanılan baharatlarından biridir. Aynı şekilde kolon, prostat, pankreas, meme kanserlerinde de takviye olarak kullanılmaktadır. Zerdeçal günlük beslenme de pilav, makarna, et yemekleri, yumurta ve çorba gibi yemeklerde kullanılabilir.

Kaynak: http://www.hurriyetaile.com/sizin-icin/beslenme-diyet/baharatlar-vucudumuza-ne-kadar-faydalidir_25839.html

Yorumlar

Yorum

yasemin amato: 1965 yılında İran'nın Tebriz kentinde doğmuştur. 1983 yılından itibaren Türkiye'de yaşamaktadır. 1990 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdikten sonra, ihtisasını aynı üniversitenin Dermatoloji Ana Bilim Dalı'nda yaptı. Kozmetik dermatolojiye olan tutkusunu geliştirmek için İngiltere'ye gidip Birmingham'da dermatoloji kursuna katıldı. 1995 yılında ABD'nin Dallas eyaletinde Kollajen enjeksiyonları hakkında eğitim aldı. 1996 yılında Paris'te dünyanın en ünlü uzmanlarından (Dr.Benjamin Asher, David Goldberg, Dr. Legrand, Dr. J.Le Coz, Dr.Laglen) değişik dolgu maddeleri enjeksiyonları, botoks ve mezoterapi eğitimi gördü. Türkiye'ye dönünce YASEMEN adında bir kozmetik dermatoloji merkezi açarak, İzmir'de ilk kez dolgu, botoks, mezoterapi, lazer epilasyon, kalıcı makyaj ve mikrodermabrazyon uygulamalarını başlattı. 2004 yılında Doğan Yayınevi'nden çıkan "Güzel ol, Bugün, Yarın ve Daima" isimli bir kitap yazmıştır. 2009 yılında "Yaşlanmayı erteleyin" "Evde güzellik ve bakım sırları" "Güzel dokunuşlar" isimli kitapları yayınlanmıştır. 2004 yılından itibaren Şamdan plus, Diva, Sabah Gazetesi'nin eki Günaydın, Hürriyet Aile, Kuşhan Diyet, Karşıyaka LIFE, ESİAD dergileri gibi yayınlarda köşe yazarlığı yapmaktadır. Ayrıca 1994 yılından beri Ticaret Europe üyesidir. Kendisi bir çok televizyon programlarında, üniversite içi seminerlerde, konferanslarda, ulusal ve uluslararası kongre ve seminerlerde konuşmacı olarak katılmıştır. Dr. Yasemin Fatih Amato evli ve bir çocuk annesidir.
Related Post
Leave a Comment