Yasemin Fatih Amato

Vitaminlerle yaşlanmayı durdurmak mümkün müdür?

Doğru beslenerek ve vitamin alarak, yaşlanmayı önce durdurmak sonra da geriletmek mümkündür. Cildin yaşlanmasında etkili olan faktörlere baktığımızda güneş ışınlarını, beslenme alışkanlıklarını, derinin dış fiziksel ve kimyasal uyarılara fazla maruz kalmasını, sigara kullanımını, alkol tüketimini bir çırpıda sayabiliriz. Ayrıca cildimizi doğrudan etkileyen vitaminler vardır ki bunların başında da A, E, C ve B vitaminlerini söyleyebiliriz.

Cildi doğrudan etkileyen vitaminler

E vitamini
Kuvvetli bir antioksidan olan E vitamini, vücudu ultraviyole ışınlarından korurken ayrıca nemlendirir. Ciltte oluşabilecek lekelere ve kızarıklığa karşı bir savunma kalkanı görevi görür. Dıştan alındığında kırışıklıkları önlemede başarılıdır. Ve kolajen sentezini artırır.

A vitamini
Tretinoin, betakaroten, retinol en sık kullanılan çeşitlerindendir. Hem ağız hem de dış yoldan alınan bu vitamin güneşe ve diğer etmenlere bağlı deri yaşlanmasını tersine döndürme kabiliyetine sahiptir. 1,5 – 2 ay kullanıldıktan sonra etkileri ortaya çıkan bu vitamin de dikkat edilmesi gereken kısmı, tahriş etmesini engellemek ve gündüz yerine gece kullanmaya çalışmaktır.

B vitamini
B vitaminleri, derideki su kayıplarını önlerken ciltteki nemi artırır ve antioksidan özelliğini aktivite eder.

C vitamini
C vitamini leke açıcı özelliği nedeniyle sıkça kullanılmaktadır. Hücrelerde kolajen sentezini artırırken, cildi ultraviyole ışınlarından korur.

Alfa Hidroksi Asitler
Meyve asitleri olarak bilinen AHA’lar da en çok kullanılanlar, glikolik asit ve kaltik asitlerdir. %2 oranında nemlendirici etkisi olan glikolik asit, kendisinden 4-6 kat fazla kolajen sentezini artırır.

Polifenoller
Yeşil çayda bolca bulunan polifenol, C ve E vitamininden daha kuvvetli serbest radikalleri tutucu özelliğe sahiptir. Toniklerde bulunur, özellikle erkek tipi saç dökülmelerine karşı kullanılırlar.

Flavonoidler
Soya fasulyesi, mercimek ve üzüm gibi ürünlerde bulunurlar. Serbest radikaller nedeniyle ortaya çıkan yaşlanmayı geciktirirler. Özellikle ana vitaminlerle birlikte sıkça kullanılan flavonoidler, yaşlanma karşıtı preparatların özünü oluştururlar.

Biyolojik destekler

Plasenta ekstreleri
İnsan veya hayvan kaynaklı olan plasenta ürünleri, hücre yenilenmesini sağlarken derinin de esnekliğini artırırlar.

Kallikrein
Biyolojik özellikleri insana yakınlığıyla bilinen domuz pankreasından elde edilir. Yara iyileşmesini hızlandırırken, kırışıklıkların oluşumunu da engeller.

Diğerleri
Kırışmış, yaşlanmış bir deriyi düzeltmek, olumsuzluğu azaltmak ve ilerlemeyi durdurmak için kimyasal peeling, mikrodermabrazyon, lazer, botoks, dolgu maddeleri ve estetik plastik cerrahi operasyonlar da kullanılır.

Yorumlar

Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.