Yaşlanmanın cilt üzerindeki etkileri nelerdir?

Hızlı yaşam içerisinde insan kendi değişimini göremez, gözden kaçırır. İşte bu değişimi doğrudan yüzümüze vuran şeyse, aynaya baktığımızda gördüğümüz kendimiz, cildimizdir. Cildimizi bir çok faktör yaşlandırır. Bunlara; güneş, sert hava ve kötü alışkanlıklarımızı dahil edebiliriz. Ancak cildimizin parlak ve genç görünmesi için bazı önlemler alabiliriz. Bunun için öncelikle cildimize etki eden, doğrudan ve dolaylı faktörlere göz atmalıyız. Yaşam biçimimiz, beslenme, kalıtım ve diğer kişisel özelliklerimiz yaşlanmaya doğrudan etki eden faktörlerdendir. Dolaylı yönden etki edenlere de; stres, yer çekimi, sık yapılan yüz hareketleri, obezite ve uyku pozisyonlarını dahil edebiliriz.

Yaşla birlikte ortaya çıkan bazı cilt değişiklikleri şunlardır

  • Cildiniz kalınlaşarak kaba hale gelir
  • Cilt üzerinde ben ve leke gibi lezyonlar gelişir,
  • Elastik dokunun (elastin ve kolajenin) yaşla birlikte kaybedilmesi, cildin gevşek bir hale gelmesine neden olur,
  • Cilt yaşlandıkça daha şeffaf hale gelir. Buna epidermisin incelmesi (cildin yüzey tabakası) neden olur.
  • Deri yaşlandıkça daha kırılgan hale gelir. Bunun nedeni, epidermisin ve derinin (epidermisin altındaki deri tabakası) bir araya geldiği alanın düzleşmesidir.
  • Cilt kolayca morarır. Bunun sebebi, yaşlandıkça incelenen kan damarı duvarlarından kaynaklanmaktadır.

Photoaging etkisiyle yaşlanma

Zamanla, güneşin ultraviyole (UV) ışığı elastin adı verilen derideki bazı liflerimize zarar verir. Elastin liflerinin parçalanması; cildin kırışmasına, sarkmasına ve gençlik kabiliyetlerini kaybetmesine neden olur. Cilt, kendini tamir edebilmesine rağmen hiçbir güneş hasarını tamamen geri alamaz. Bu nedenle, her gün güneş ışınlarından korunmak ve cilt kanserine savaş açmak için geç değildir. Temel yaklaşım olarak güneş ışınlarından uzak kalarak yaşlanmayı geciktirebilirsiniz.

Deri altı (Subkutanöz) değişiklikler

Yanak, çene, burun ve göz etrafında meydana gelen deri altı yağ kaybı; gevşek bir cilde, gözlerin ortaya çıkarak patlak görünmesine ve ‘’iskelet’’ görüntüsüne sebep olabilir. Çoğunlukla ağız ve çene etrafındaki deri kaybı, 60 yaşından sonra belirginleşir, cildin sarkmasına neden olur. Aynı şekilde burundaki kıkırdak kaybı, burun ucunun zamanla sarkmasına ve burun kemiklerinin ortaya çıkarak görüntüyü bozmasına sebep olur.

Diğer cilt değişiklikleri

Yer çekimi, kontrolsüz yüz hareketleri ve uyku pozisyonları cildin değişimine neden olan diğer faktörlerdendir. Deri elastikiyetini yer çekimiyle kaybetmeye başlayınca, kaş ve göz kapağında sarkma; yanaklarda ve çenede gevşeklik meydana gelir.
Elastikiyetini kaybeden cilt de (genellikle insanlar 30’lu ve 40’lı yaşlara eriştiklerinde) yüz hareket çizgileri daha fazla görünür hale gelir. Çizgiler alında yatay olarak, burun dibi (glabella) üzerindeki ciltte dikey olarak, üst yanaklarda ve ağızda küçük eğri çizgiler olarak görülürler.

Uyku kırışıklıkları; başın yastığa yerleştirilme biçiminden kaynaklanır ve cildin elastikiyetini kaybettikten sonra daha sık görünür hale gelirler. Uyku kırışıklıkları çoğunlukla alnın yan tarafında, kaşların üstünden yanakların yanındaki saç çizgilerine kadar giderler. Uyku pozisyonlarının değiştirilmesi, uyku kırışıklarının iyileşmesini hatta ilerlemesini engelleyebilir.

Sigara içenler; aynı yaş, cilt ve güneşe maruz kalma durumuna sahip içmeyenlere göre daha fazla kırışıklık eğilimi gösterirler.

Cildin kuruması ve dökülme yaşla birlikte artar. Aşırı ısınmış yaşam alanları yaşlı insanların yaklaşık %85’inde ‘’kış kaşıntısı’’na sebep olur. Yaşlandıkça ter ve yağ bezlerinin fonksiyonlarını yitirmesi de kuru ciltleri daha da kötü hale getirir. Cildi daha da fazla kurutan şeylere bakarsak; sabun, teri önleyici parfümler, sıcak banyonun fazla kullanılmasını sayabiliriz. Cildiniz çok kuru ve kaşınıyorsa bir doktora görünmenizde fayda vardır. Devam etmesi halinde uykunuzu etkileyebilir, sinirlilik yaratabilir veya ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir.

Yorumlar

Yorum

yasemin amato: 1965 yılında İran'nın Tebriz kentinde doğmuştur. 1983 yılından itibaren Türkiye'de yaşamaktadır. 1990 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdikten sonra, ihtisasını aynı üniversitenin Dermatoloji Ana Bilim Dalı'nda yaptı. Kozmetik dermatolojiye olan tutkusunu geliştirmek için İngiltere'ye gidip Birmingham'da dermatoloji kursuna katıldı. 1995 yılında ABD'nin Dallas eyaletinde Kollajen enjeksiyonları hakkında eğitim aldı. 1996 yılında Paris'te dünyanın en ünlü uzmanlarından (Dr.Benjamin Asher, David Goldberg, Dr. Legrand, Dr. J.Le Coz, Dr.Laglen) değişik dolgu maddeleri enjeksiyonları, botoks ve mezoterapi eğitimi gördü. Türkiye'ye dönünce YASEMEN adında bir kozmetik dermatoloji merkezi açarak, İzmir'de ilk kez dolgu, botoks, mezoterapi, lazer epilasyon, kalıcı makyaj ve mikrodermabrazyon uygulamalarını başlattı. 2004 yılında Doğan Yayınevi'nden çıkan "Güzel ol, Bugün, Yarın ve Daima" isimli bir kitap yazmıştır. 2009 yılında "Yaşlanmayı erteleyin" "Evde güzellik ve bakım sırları" "Güzel dokunuşlar" isimli kitapları yayınlanmıştır. 2004 yılından itibaren Şamdan plus, Diva, Sabah Gazetesi'nin eki Günaydın, Hürriyet Aile, Kuşhan Diyet, Karşıyaka LIFE, ESİAD dergileri gibi yayınlarda köşe yazarlığı yapmaktadır. Ayrıca 1994 yılından beri Ticaret Europe üyesidir. Kendisi bir çok televizyon programlarında, üniversite içi seminerlerde, konferanslarda, ulusal ve uluslararası kongre ve seminerlerde konuşmacı olarak katılmıştır. Dr. Yasemin Fatih Amato evli ve bir çocuk annesidir.
Related Post
Leave a Comment