Keselenerek sağlıklı olmak mümkün müdür?

Peeling önerileri içerisinde biz dermatologlar ‘’keselenmeyi’’ hep öneririz. Aslında en basit güzellik ve bakım müdahalelerinden biridir ve bizim kültürümüzün çok eski parçalarındandır. Bir zamanlar eski usul bir adet olarak görülüp onaylanmayan ‘’kese’’, bugün doğu ve batı dünyasında mucizevi bir uygulama olarak görülmektedir. Peki ‘’kese’’ yapmak faydalı mıdır? Kese ile birlikte çıkan şeyler nedir? Ölü deri nedir? Kese nasıl yapılmalıdır? gibi sorulara cevap vermeye çalışacağım.

Kese nedir?

Keselenmek basitçe sıcak su ile birlikte cilt gözeneklerimizi açma işlemidir. Bu işlem sırasında kesenin büyüklüğü kadar malzeme yapısı da önemlidir. En uygun malzeme ipekten üretilmiş özel keselerdir. İpek haricinde kullanılan malzemelerin ölü deriyi kaldırmada çok başarılı olduğunu söyleyemeyiz.

Ölü deri mi dediniz!

Ciltte ölü deri hücrelerinin birikmesi sivilce ve siyah nokta gibi sorunlara neden olur. Bu nedenle cildin ölü derilerden arındırılması gerekir. Eksfoliasyon, ölü hücreleri pul pul dökerek deriden uzaklaştırmak için kullanılan bir terimdir. Ölü hücreleri cildinizden uzaklaştırdığınızda; tazelenmiş, parlayan cildinizi ortaya çıkarırsınız. Temiz ve güzel bir cilt için, doğru bir şekilde cildinize temizlik yapmanız gerekir. Bununla birlikte, kusursuz bir cildin, düzenli eksfoliyasyon gerektirdiğini bilmelisiniz.

7 adımda keseyi nasıl yaparız?

  • Cildin ölü tabakasının kolayca temizlenebilmesi için en az 15 dakika sıcak suyun altında beklemelisiniz. Su sıcaklığını dayanabileceğiniz kadar sıcak tutmaya çalışın.
  • 15 dakika sonunda parmaklarınızla kolunuzun üzerinde ölü tabakanın soyulup soyulmadığını test edin. Cildiniz halen yağlı, kaygan bir görünüme sahipse ve elinizle ovaladığınızda ölü deriler kolayca soyulmuyorsa 10 dakika daha bekleyin.
  • Keseyi, eldiven giyer gibi elinize geçirdikten sonra nazik hareketlerle tüm vücudunuza uygulayın. Aşağıdan yukarıya doğru hafifçe bastırarak ölü derilerin temizlenmesini sağlayın.
  • Koltuk altı, boyun, bikini bölgesi ve baldırların iç bölümleri vücudun diğer bölümlerine oranla daha hassas bir yapıya sahiptir. Cildin tahriş olmaması için bu bölgelere kese yaparken nazik ve yumuşak hareketler uygulayın.
  • Keseyi vücudunuzda kullandıktan sonra yüz temizliğinde kullanmayın. Yüz temizliğinde kese kullanmak cildin tahriş olmasına neden olabilir. Kese işlemi bittikten sonra 1 tatlı kaşığı Türk kahvesi ile yüzünüze peeling yaparak ölü hücrelerden arındırabilirsiniz.
  • Keseleme işlemi bittikten sonra keseyi, sabun veya deterjan kullanmadan kaynar suda yıkayın.
  • Kesenin herhangi bir şekilde şampuan ya da sabunla temas etmemesi için diğer banyo aksesuarlarıyla yan yana koymamaya çalışın.

Kesenin vücut sağlığına faydaları nelerdir?

Keselenme, sağlık açısından cilt hastalıklarından korunmanızı, aknelerinizden kurtulmanızı sağlayacak, cilt altı kan dolaşımınızı hızlandırırken ciltteki yenilenmeyi hızlandıracak bir etkinliktir. Ölü cilt hücrelerinizden arınmanızı sağlayacak olan keselenme, cilt gözeneklerinizin açılarak daha rahat nefes almasını sağlamakla kalmayıp üst tabakanın yeniden yapılanmasını sağlayacaktır. Keselenmek, vücudunuzu bütün olarak sağlıklı kılar, özellikle bağışıklık sisteminize olan katkısı nedeniyle hastalıklara olan gücünüzü arttırır. Her banyoda kese yapmak yarardan çok zarar getirecektir. İdeal keselenme süresi 10 günde birdir. Fazlası cilt derinize zarar getirir ve istenilen cilt yenilemesini sağlamaz.

Soğuk havalar ile birlikte hamam, spa ve kaplıcalara olan ilgi artıyor. İşte bu süreci pozitif olarak kullanmak bizim elimizde. Güzel bir kese sonrası soğuk ve kuruyu havaya karşı, vücudumuzu nemlendirmek yararımıza olacaktır. Nemlendirmeyi; vücut yağı, badem yağı ya da zeytinyağı ile yapabilirsiniz. Zeytinyağı bilinen en etkili nemlendiricidir. Özellikle de zeytinyağının içine birkaç damla limon suyu damlatılarak iyi bir nemlendirici elde edebilirsiniz.

Yorumlar

Yorum

yasemin amato: 1965 yılında İran'nın Tebriz kentinde doğmuştur. 1983 yılından itibaren Türkiye'de yaşamaktadır. 1990 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdikten sonra, ihtisasını aynı üniversitenin Dermatoloji Ana Bilim Dalı'nda yaptı. Kozmetik dermatolojiye olan tutkusunu geliştirmek için İngiltere'ye gidip Birmingham'da dermatoloji kursuna katıldı. 1995 yılında ABD'nin Dallas eyaletinde Kollajen enjeksiyonları hakkında eğitim aldı. 1996 yılında Paris'te dünyanın en ünlü uzmanlarından (Dr.Benjamin Asher, David Goldberg, Dr. Legrand, Dr. J.Le Coz, Dr.Laglen) değişik dolgu maddeleri enjeksiyonları, botoks ve mezoterapi eğitimi gördü. Türkiye'ye dönünce YASEMEN adında bir kozmetik dermatoloji merkezi açarak, İzmir'de ilk kez dolgu, botoks, mezoterapi, lazer epilasyon, kalıcı makyaj ve mikrodermabrazyon uygulamalarını başlattı. 2004 yılında Doğan Yayınevi'nden çıkan "Güzel ol, Bugün, Yarın ve Daima" isimli bir kitap yazmıştır. 2009 yılında "Yaşlanmayı erteleyin" "Evde güzellik ve bakım sırları" "Güzel dokunuşlar" isimli kitapları yayınlanmıştır. 2004 yılından itibaren Şamdan plus, Diva, Sabah Gazetesi'nin eki Günaydın, Hürriyet Aile, Kuşhan Diyet, Karşıyaka LIFE, ESİAD dergileri gibi yayınlarda köşe yazarlığı yapmaktadır. Ayrıca 1994 yılından beri Ticaret Europe üyesidir. Kendisi bir çok televizyon programlarında, üniversite içi seminerlerde, konferanslarda, ulusal ve uluslararası kongre ve seminerlerde konuşmacı olarak katılmıştır. Dr. Yasemin Fatih Amato evli ve bir çocuk annesidir.
Related Post
Leave a Comment