Sivilce, kıl kökleri ve yağ bezlerinin iltihaplanmasıyla meydana gelir. Yağ bezlerinin en yoğun olduğu yerler yüz, göğüs ve sırt olduğu için, sivilceler daha çok bu bölgelerde görülür.
Aknelerin çıkmasında birbiriyle bağlantılı dört sebep vardır. Bunlar:
1- Yağ kanalı içindeki mikropların (bakterilerin) anormal çoğalması.
2- Kıl ve yağ kanalının tıkanması (siyah noktalar).
3- Şişme, kızarıklık ve iltihaplanma.
4- Yağ bezleri tarafından salgılanan sebumun artması.
Sivilceli yüz, mikrop yuvası mıdır?
Akne problemi yaşayan bazı kişiler, ciltlerini çok temiz tutarlarsa, aknelerin geçeceğine inanırlar. Bu nedenle, yüzlerini günde birkaç kere sabunlayıp fırçalarlar. Oysa aknenin cilt yüzeyindeki kirle doğrudan doğruya ilgisi yoktur. Akneler cildin altında oluşur. Gözeneklerin ve saç foleküllerinin içinden başlar. Bu açıdan, cilde dışarıdan yapılacak temizliğin abartılmasına gerek yoktur. Doğru ürünlerle yapılacak normal günlük temizlik, akneli ciltler için de yeterlidir.
Aknenin beslenmeyle nasıl bir ilişkisi vardır?
Akne oluşumu ile beslenme arasında doğrudan bir ilişki olmadığı hep söylenir. Ancak ben kendi tecrübelerime dayanarak söyleyebilirim ki, cildimdeki sivilceler çikolata, cips ve fast food tüketimini artırmam ile doğru orantılı olarak çoğalıyor. Dolayısıyla hastalarıma kendi beslenme şekilleri ile sivilcelenmeleri arasındaki ilişkiyi gözlemlemelerini öneriyorum. Eğer böyle bir durum tespit ederlerse, çikolata, yağlı gıdalar ve fast food yiyeceklerini yasaklar listesine almalarını öneriyorum.
Seks ile sivilcelenme arasında bir ilişki var mı?
Cinsel ilişkinin akneyi artırdığına dair, nereden çıktığı anlaşılamayan, yaygın bir inanç var. Üstelik yalnız bizim ülkemizde de değil. Ergenlik çağındaki gencin en korktuğu şey, yüzünün sivilcelerle çirkinleşmesiyken, bilinçaltındaki en güçlü şey de artık bir cinsel deneyim yaşamaktır. Böyle düşünüldüğü zaman, bütün bu evhamlar ergenlik çağındaki gençleri maceralardan korumak için uydurulmuş ve kaynağı unutulmuş geleneksel senaryolardır. Gençlik ile birlikte artan ve değişken hal sergileyen hormonal durum, asıl sivilcelenmenin kaynağıdır.
Sivilceyle nasıl baş edilir?
Sivilce, büyük oranda tedavi edilebilen bir sorundur. Ancak biraz zaman ve sabır gerektirir. Tedavinin birinci ayında, genellikle belli belirsiz bir iyileşme başlar. İkinci ayda yüzde 40 oranında, dördüncü ayın sonunda yüzde 60 ve altıncı aydan sonra yüzde 80, bazen de daha etkili bir iyileşme görülür.
Genç yaşlarda sivilce 3-4 günde geçebilir. Ancak ileri yaşlarda ortaya çıkan sivilcenin iyileşmesi haftalar sürebilir. Akne şiddetliyse, mutlaka iz kalır. Özellikle, esmer hastalarda ve ileri yaşta bu iz daha belirgindir. Bu nedenle tedaviyi erken başlatmak önemlidir.
Daha önce yazdığımız, ergenlik sivilceleri ve tedavi biçimlerine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Yorumlar
Yorum
Leave a Comment