Selülitten kurtulmak mümkün müdür?

Yaygın olarak bilinenin aksine selülit, sadece kilolu kişilerin derdi değildir. Selülit, hormonal ve dolaşım bozukluğundan kaynaklanan bir genel dengesizliğin sonucudur. Vücuttaki suyun, cildin metabolizma alışverişlerinin yapıldığı canlı tabakasında toplanmasıdır. Bu su tutma olayı üst derinin hemen altında bulunan doku iplikçiklerinin yavaş yavaş balıkçı ağı gibi birikintiler meydana getirmesi ve aynı zamanda bu ilmekler arasında sayısız yağ birikintilerini tutmasıyla gerçekleşir.

Selülitle mücadele, modern kozmetiğin en önde gelen konularından biridir. Çeşitli kremler, cihazlar, selülit masajları, diyet önerileri bunların arasında yer alır. Bu yazıda selülitten kurtulmak için bir çare arayan birçok kadına ümit vaat eden olanakları inceleyeceğiz.

Selülit diyeti ne kadar farklıdır?

Selülit diyeti ile zayıflama diyetleri farklıdır. Zayıflamak amacıyla düşük kalorili bir diyet yapıldığı zaman, önce aktif yağ dokuları erir. Örneğin karında veya omuzlardaki yağlar gibi. Selülit temelde bir yağ hücresi olsa da yapısı bozulduğu için erimesi kolay değildir. Zayıflama rejimleriyle aktif yağ dokuları erirken selülitler yerli yerinde kalır. Bu nedenle, başlıca sorunu selülit olan kadınlara, fazla kilo vermelerine yol açacak bir diyet yapmaları önerilmez. Selülit tedavisi için daha özel bir diyet tavsiye edilir.

Spor yapmalı mıyım?

Özellikle tempolu yürüyüş, merdiven çıkmak, yüzme ve bisiklet çok faydalıdır. Bunları yapamıyorsanız, yavaş tempolu bir saatlik yürüyüş, selülitle mücadelede çok yardımcı olabilir. Bütün sporlar kan ve lenf dolaşımını hızlandırır. Aynı zamanda vücuttaki yağ depolarını enerjiye dönüştürerek erimesine katkıda bulunur.

Aletli tedavilerin nasıl bir yararı var?

Selülit tedavisi için birçok cihaz kullanılmaktadır. Bu sistemlerin hareket noktası, dolaşımı hızlandırmak ve bölgesel yağ hücrelerini, yağ asitlerini parçalayıp idrarla dışarı atılmasını sağlamaktır. Bu tip cihazların bir kısmı kasları kasarak sıkılaştırır. Bunlar temelde fizik tedavi cihazlarıdır. Başlıcaları, vakumlu sistem, ultrason, elektrik akımıyla çalışan cihazlar ve lenf drenaj cihazlarıdır. Bunların tümü de birçok güzellik merkezinde kullanılmakta ve selülit tedavisinde gerçekten yararlı olmaktadır. Özellikle ses dalgalarıyla çalışan ultrason cihazları çok etkilidir.

Selülit ile masaj arasında nasıl bir ilişki var?

Masaj doğru yapılırsa kan dolaşımını düzeltir ve ödemin çözülmesine yardımcı olur. Ayrıca yağ dokusunda hapsolmuş sıvıyı hareketlendirir ve lenf dolaşımını düzenler. Düzenli masajla vücut dokusu sıkılaşıp toparlanır. Sorunlu bölgelerde bulunan fazla sıvı hareket kazanır, kılcal damarlar vasıtasıyla dolaşım sistemine ulaşır. Dolaşım sistemi, bu fazla sıvıyı ve diğer toksinleri ayrıştırarak idrar veya ter yoluyla vücuttan atılmasını kolaylaştırır. Yani bilinçli ve usta eller tarafından yapılan masaj çok yararlıdır.

Selülit kremlerinin faydaları nelerdir?

Selülite karşı kremler kullanıldığı zaman cilt bir süre için daha pürüzsüz ve ipeksi bir görünüm alır. Ancak bu kremlerin uzun süreli etkisi henüz bilinmemektedir. Piyasaya her yıl, bir öncekinden daha iddialı selülit kremleri çıkıyor ve insanlar umutla, oldukça pahalı olan bu kremlere sarılıyor. Keşke bunlar kalıcı bir çözüm olabilseydi. Ancak gerçek olan, bu kremlerin etkisinin henüz kanıtlanmadığıdır. Denemenin hiçbir zararı yoktur, kremler de kullanılabilir. Ancak tavsiyem, cilt yüzeyinde krem kullanırken, yapısal bir düzelme sağlayan diğer önlemlerin ihmal edilmemesidir. Bunlar da spor, diyet, masaj ve salonlardaki fizik tedavi aletleridir.

Yorumlar

Yorum

yasemin amato: 1965 yılında İran'nın Tebriz kentinde doğmuştur. 1983 yılından itibaren Türkiye'de yaşamaktadır. 1990 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdikten sonra, ihtisasını aynı üniversitenin Dermatoloji Ana Bilim Dalı'nda yaptı. Kozmetik dermatolojiye olan tutkusunu geliştirmek için İngiltere'ye gidip Birmingham'da dermatoloji kursuna katıldı. 1995 yılında ABD'nin Dallas eyaletinde Kollajen enjeksiyonları hakkında eğitim aldı. 1996 yılında Paris'te dünyanın en ünlü uzmanlarından (Dr.Benjamin Asher, David Goldberg, Dr. Legrand, Dr. J.Le Coz, Dr.Laglen) değişik dolgu maddeleri enjeksiyonları, botoks ve mezoterapi eğitimi gördü. Türkiye'ye dönünce YASEMEN adında bir kozmetik dermatoloji merkezi açarak, İzmir'de ilk kez dolgu, botoks, mezoterapi, lazer epilasyon, kalıcı makyaj ve mikrodermabrazyon uygulamalarını başlattı. 2004 yılında Doğan Yayınevi'nden çıkan "Güzel ol, Bugün, Yarın ve Daima" isimli bir kitap yazmıştır. 2009 yılında "Yaşlanmayı erteleyin" "Evde güzellik ve bakım sırları" "Güzel dokunuşlar" isimli kitapları yayınlanmıştır. 2004 yılından itibaren Şamdan plus, Diva, Sabah Gazetesi'nin eki Günaydın, Hürriyet Aile, Kuşhan Diyet, Karşıyaka LIFE, ESİAD dergileri gibi yayınlarda köşe yazarlığı yapmaktadır. Ayrıca 1994 yılından beri Ticaret Europe üyesidir. Kendisi bir çok televizyon programlarında, üniversite içi seminerlerde, konferanslarda, ulusal ve uluslararası kongre ve seminerlerde konuşmacı olarak katılmıştır. Dr. Yasemin Fatih Amato evli ve bir çocuk annesidir.
Related Post
Leave a Comment