Kalıcı makyaj son derece doğal bir görünümle, yüzdeki kontrastları artırır, hatları belirginleştirir, bazı kusurları giderir. Gündelik yaşamda ve her şart altında bakımlı görünmeyi sağlar. 5000 yıl önce, eski Mısırlıların kalıcı makyaj yaptıklarını duymuş muydunuz? Kalıcı makyajın tıbbi adı “intradermal pigmentasyon’’dur. Bu uygulama bir tür dövmedir. Ancak kalıcı makyajda kullanılan makineler dövmeden farklıdır, ayrıca iğneler çok incedir ve mürekkep yerine pigment enjeksiyonu yapılır.
Bu makyaj gözlere, kaşlara, dudaklara uygulandığında onları sadece belirginleştirir. Normal makyaj gibi abartılı değildir. Kalıcı makyaj yüzdeki ifadeyi netleştiren bir çerçevedir. Kalıcı makyaj cildin yüzeyine yapılmaz. Deri altına pigment (renk hücreleri) enjekte edilerek yapılır. Bu pigmentler derinin altında kaldığı için soluk ve mat görünür. Bu pastel görüntü kalıcı makyaja yumuşacık bir doğallık verir.
Kalıcı makyaj renginin oturması ne kadar sürer?
Kalıcı makyajın cilt içinde tam olarak olgunlaşması iki hafta kadar sürer. İyileşme sürecinde, cilt üzerinde yeni bir deri tabakası oluşacağı için, özellikle dudaklarda renk solgun görünebilir. Bu geçici durum yanıltıcı olabilir ve hasta kalıcı makyajın başarılı olmadığını düşünebilir. On beş gün ile bir ay arasında bir süre içinde renk istenilen haline kavuşur.
Komplikasyon olasılığı var mıdır?
Kalıcı makyaj steril şartlarda ve bilinçli bir şekilde yapıldığı takdirde hiçbir riski yoktur. Uygulama temiz ve iyi aydınlatılmış bir ortamda, steril iğneler ve pigmentlerle, deneyimli bir uzman tarafından yapılmalıdır. Alerjik reaksiyon eğilimi olan ciltlere önce test yapılır. Bunun için derinin göze batmayacak herhangi bir yerinde işlem yapılarak, tepkisi iki hafta gözlenir. Uçuk çıkarma ihtimali olan dudaklara, kalıcı makyaj yapılmadan bir hafta önce, hazırlık tedavisi uygulanır.
Uygulama acı verir mi?
Esasında ciddi bir acıdan bahsedilemez. Hastalar acıdan çok makinenin titreşiminden tedirgin olurlar. Bu his özellikle eye liner uygulamasında oluşur. Kaşlardaki uygulama sırasında hissedilen rahatsızlık, ancak cımbızla kaş alındığı zaman duyulan rahatsızlık kadardır.
İşlem sırasında anestezi kullanılabilir mi?
Kalıcı makyaj öncesinde, lokal anestezik bir kremle uyuşturma yapılır. Bu hazırlık duyarlılığı en az seviyeye indirir. Dudak konturu uygulamalarında, doktor uygun görürse, enjeksiyonla uyuşturma yapılabilir.
Pigment kabukları nedir?
Kalıcı makyaj uygulamasından sonraki bir iki gün içinde, işlem yapılan bölgede pigment kabukları oluşur. Bunlar genellikle gözle fark edilmez, ama elle hissedilebilir. Bu kabuklar bir hafta içinde kendi kendine dökülür. Kabuklar elle koparılırsa renk boşluklarına neden olur.
Suyla temas halinde ne olur?
Kalıcı makyaj yapılan yerlere bir süre su değdirilmemesi gerekir. Bu süre cilt tipine bağlı olarak değişir. İki hafta kadar sauna, hamam gibi sıcak ve buharlı ortamlardan uzak durulur.
Güneş ve solaryum ile etkileşimi nasıldır?
Yanan cilt soyularak yenilenince pigmentlerin kalıcılık süresi kısalır. Bu nedenle, kalıcı makyaj uygulanan bölgelere yüksek koruma faktörlü krem sürmeden güneşe çıkılmamalı ve solaryum kullanılmamalıdır.
Kalıcı makyajın ömrü genel olarak 1-5 yıl arasındadır. Ancak bu süre, kişinin cilt yapısına, yaşına ve yaşadığı çevreye göre değişir. Deri altına enjekte edilen renkli pigmentler, cilt yenilendikçe azalır, solar ve sonunda tükenir. Bu nedenle kalıcı makyaja belli aralıklarla rötuş yapılması gerekir. Alerjik ciltlerde ve seboreik dermatit hastalarında ciltte devamlı pullanma ve yenilenme olduğu için, kalıcı makyajın dayanma süresi daha kısa olur.