Cilt bakımı, herkes için çok önemliyken özellikle daha özel rahatsızlıkları olan kişiler için daha da önemlidir. Bilmiyorum kendini ve vücudunu sevmeyen kaç insan vardır bu dünyada! Onların sayısının azınlıkta kaldığını düşünüyorum, bu kişiler hiçbir zaman hedef kitlemde olmadı. Bugün işte daha özel bakıma ihtiyacı olan ‘’diyabetliler’’ için ayak bakımın öneminden bahsedeceğim.
Diyabet nedir?
Diyabet (Şeker Hastalığı) insülin hormonunun eksikliği veya etkisizliği sonucu oluşan, ömür boyu süren bir hastalıktır. İnsülin, pankreas adını verdiğimiz organımızdan salgılanan bir hormondur. Kandaki glukozun (şekerin) yükselmesine neden olur. İnsülin olmadan, vücudumuz alınan gıdaları istenilen şekilde kullanamaz. Eğer insülin hormonu tamamen eksikse bu diyabete “Tip 1 diyabet (insüline bağımlı diyabet)” denir. Genellikle çocuk veya genç yaştaki hastalarda görülür. Eğer insülin hormonu var, ama miktarı azsa veya dokularda insüline karşı direnç varsa, bu diyabete de “Tip 2 diyabet (insüline bağımlı olmayan diyabet)” denir. Genellikle 35 yaşından sonra görülür. Tip 1 diyabetli hastalar yaşam boyu insülin kullanmak zorundadırlar. Tip 2 diyabetli hastalar ise diyet, egzersiz ve ağızdan alınan ilaçlarla tedavi edilebilir. Gerekirse hastalığın ilerleyen dönemlerinde insülin kullanabilirler.
Diyabetlilerde ayak neden önemlidir?
Tüm gün, vücudumuzun ağırlığını taşıyan ayaklarımıza gerekli ilgiyi göstermeyiz. Özellikle uygun olmayan ayakkabılar nedeniyle oluşacak yaralar, diyabetli hastalarda kolayca iyileşmez. Hal böyle olunca bu yaralar giderek daha fazla büyür ve hastaların yaşam kalitesini düşürürler. Bunun dışında tırnakların yanlış kesilmesi, tırnak batması, nasırlar, kesik, ayakkabı vurması, yanık, parmak aralarında ve tırnaklardaki mantarlar en sık rastlanan ayak yarası sebepleri arasındadır.
Ayaklarda görülen sorunlar?
– Ayaklarda kabarcık ve su toplamaları,
– Parmak aralarında mantar,
– Nasır,
– Ayak kuruluğu,
– Tırnaklarda kalınlaşma, şekil değişimi veya içe kıvrılma,
– Ayaklarda üşüme, duyu ve dokunmada hissizlik gibi sorunlar görülmeye başlar başlamaz, diyabetli hastalarda hızlıca tedavi edilmelidir.
Diyabetliler ayakları için nelere dikkat etmeliler?
- Ayaklarınızı her gün tahriş etmeyen bir sabunla ılık suda yıkayınız. Yıkama sonrası özellikle parmak aralarınızı yumuşak bir havlu ile iyice kurulayınız.
- Evde, plajda çıplak ayakla yere basmayınız, ayağınıza mutlaka terlik giyiniz.
- Çoraplarınızı her gün değiştiriniz. Ayağı sıkmayan pamuklu çorapları tercih ediniz.
- Sigarayı bırakınız.
- Ayaklarınızdaki nasır ve sertleşmiş deri kısımları için asla kesici alet kullanmayınız.
- Ayaklarınızı herhangi bir ısıtıcıda (soba, kalorifer, elektrikli ıstıcı vs.) yada sıcak su torbası kullanarak ısıtmayınız. Bu şekildeki ısıtmalarda farkında olmadan ayaklarınızda ciddi yanıklar oluşabilir.
- Tırnakların etrafındaki ölü dokuları ve kabarcıkları asla kesmeyiniz.
- Her gün ayaklarınızın alt, üst, topuk ve parmak kısımlarına dokunarak his kontrolü yapınız.
Ayakkabı seçimi çok önemlidir!
Ayak problemlerinin büyük çoğunluğu, ayağa uygun ayakkabılar giyilerek önlenebilir. Ayakkabınızın genişliği, ayak genişliğiniz kadar olmalı, ayağı sarmalı ve şeklini muhafaza etmelidir. Günün son saatlerine doğru ayaklarınız şişebilir, bu nedenle satın alacağınız ayakkabıların seçimi için öğle vakti daha uygundur. Ayrıca unutmayın ki, ayak uzunluğunuz şişme nedeni ile gün boyunca değişime uğrayacağından gün içinde ayakkabı değiştirmeniz daha sağlıklı olacaktır.
Yorumlar
Yorum
Leave a Comment