Hayalleri için yaşayan ve hayallerini gerçeğe çevirebilecek bu dünya üzerinde yaşayan tek canlı bizleriz, yani insanlar. Yazının başlığını okuyan birçoğunuz, ‘’hadi canım’’ derken, bir kısmınız da ‘’gerçekten mümkün mü’’ dedi!
Biz doktorlar, özellikle de araştırma safhasında yer alan meslektaşlarım, hastalardan gelen geri dönüşümler ile durmadan çalışmaya devam ediyorlar. Gelecek 10 yıl içinde bazı meslekler kaybolup yenileri çıkacağı gibi aynı zamanda bir çok hastalık dünya üzerinden silinip yenileri ortaya çıkacak!
Bu haftaki yazımda biraz daha hayallerimizi güncellemek adına büyük araştırmaya yer vermek istedim. İşte Japon ve Amerikalı bilim insanlarının o çalışması…
Kısaca amaçlanan şey nedir?
Nikotinamid mononükleotid, yani fareler üzerindeki testlerde yaşlanmayı durdurduğu görülen mucize ilacın ana maddesi! Bu ay Japonya’da gerçekleştirilecek deneylerle insanlar üzerinde test edilmesi için onay aldı. İlaç kısaca, yaşlanma belirtilerini yavaş yavaş silerken süreci de yavaşlatıp yaşam süresini sağlıklı bir şekilde uzatmayı sağlamaya çalışıyor. Yaşlandıkça üretimi azalan sirtuin adlı proteini hedef alan bu ilaç, sadece dışarıdan tespit edilen belirtileri değil, aynı zamanda vücut içerisinde görülen yaşlanma mekanizmasını da onarmaya çalışıyor.
İnsanlar üzerinde yapılan deney ile ne hedefleniyor?
10 sağlıklı katılımcıya bu ilaç verilerek, herhangi bir zararlı yan etkisi olmadan yaşlanmanın yavaşlaması beklenecek. Eğer sonuçlar pozitif olursa ilaç genel kullanıma sunulacak. Bu durumda ilaç, piyasadaki ilk gerçek yaşlanma önleyici olacak. Fareler üzerinde yapılan deneylerde, vücudun doğal yaşlılık belirtileri olan metabolizmanın yavaşlaması, görme yeteneğinin azalması ve glikoz duyarlılığının artması gibi etkilerin durdurulabildiği görüldü. Ancak yine de fareler üzerinde yapılan deneylerin insanlar üzerinde ne kadar geçerli olacağına dair ciddi şüpheler de bulunuyor.
Japonlar neden yaşlanmayı durdurmak istiyor?
Bu çalışmalar, Japonya’nın Keio Üniversitesi ve ABD’nin Washington Üniversitesi tarafından yürütülüyor. Japonlar için önemli kısmı ise 2055 yılında nüfuslarının yaklaşık yüzde 40’nın, 65 yaş üzerinde olacağı acı gerçeğidir!
Piyasaya sunulan ilk yaşlanma engelleyici ilaç bu olabilir ancak dermatoloji alanında gerçekleştirilen ilk gelişme değil. Geçtiğimiz yıl Alzheimer ilacının bazı yaşlanma engelleyici etkileri olduğu görülmüştü. Aynı şekilde yaygın olarak kullanılan bir diyabet ilacının da bu yıl insanlar üzerindeki yaşlanmayı önleyici etkileri olduğu tespit edilmişti.
Yazının başında da, sonunda da anlatmaya çalıştığım şey aslında aynı! Biz insanlar uzun ve sağlıklı yaşamak istiyoruz. Bunun içinde bilimin tüm imkanlarını sonuna kadar kullanmaktan yanayız. Bu araştırmada da sıkça vurgulanan şey, öngörü gereği oluşturulan ilacın faydalı olacağı konusudur. Unutulmaması gereken biz insanların çok değişken bir yaşama sahip olduğumuzdur. Yeni gelişmeler oldukça sizlerle paylaşmaya devam edeceğim…
Yorumlar
Yorum
Leave a Comment