Saç spreylerinin içindeki ana madde, (polivinilpirolidon) PVP’dir. PVP suda kolayca çözülen bir madde olduğu için saç yıkanınca hemen çıkar. Saç yağmurla, nemle veya terle ıslandığında bu madde yapışkan bir hal alır. PVP ıslanınca saçın üzerinde tutunamaz. PVP’ye vinil asetat (VA) eklendiğinde, ürünün hidroskobik gücünü azaltır. Yani, spreyin suya karşı dayanıklılığını artırır. Ama bu kalıcılık kendisini yıkama sırasında da gösterir ve spreyin şampuanla bile temizlenmesi zor olur. Bazı saç spreylerinde panthenol ve kuaternium-19 bulunur. Bunlar hidrolize hayvan proteinleridir. Bu tip spreylerin fiyatını hak etmesi için bileşimlerine daha kaliteli parfümler ve katkı maddeleri eklenir.
Saç jöleleri
Saç jöleleri tıpkı spreyler gibi, PVP kopolimerlerle yapılır. Jöle yapımı için bu maddeler jel kıvamında işlenir. Bu ürünler kavanozlar veya sıkılabilir tüpler içinde satışa sunulurlar. Saç jölelerinin kimisi alkollü, bazıları da alkolsüz olabilir. Alkollü olanlar hızla buharlaşıp kururken, saçın doğal yağını da kurutabilirler. Bu açıdan tercih edilmezler.
Jöleler, saçlar havluyla kurulandıktan sonra nemli saça uygulanır. Saç tellerini dibinden ucuna kadar ince bir tabaka halinde sararlar. Az miktarda kullanılınca saçın doğallığı bozulmaz. Çok sürülürlerse, saç ıslak, dik ve sert görünür. Bu ürünler saçları adamakıllı tutar ve neredeyse bir kalıp gibi sertleştirir.
Jöleyle çok değişik saç modelleri yapılabilir. Ayrıca saça hafifçe renk veren jöleler de bulunur. Değişikliği seven insanlar için jöle elverişli bir malzemedir. Şeffaf jöle tabakası kokusuz ve esnektir. Saç taranıp fırçalanınca kolayca çıkar. Ancak seboreik dermatite benzeyen, beyaz, kepeğimsi tortular bırakır. Saçlara fazla miktarda jöle sürülürse, suyla temas ettiğinde yapışkan bir hal alır. Bu nedenle çok terleyen insanların ve sporcuların jöleye karşı dikkatli olmaları gerekir. Jöle terle birleşince saçlar yapışkan ve bakımsız görünür.
Saç jöleleri mat ve ince telli saçlara şekil verirken çok işe yarar. Saç tellerini birbirinden ayırır ve bir göz yanılsaması sonucunda, zayıf saçları dolgun gösterir. Sık dalgalı ve kıvırcık saçlardaysa bukleleri belirginleştirir veya sürülüşüne göre saçın kabarmasını önler, içinde parlaklık veren ajanlar olduğu için saça bir ışıltı da verir.
Piyasada sprey formunda satılan saç jöleleri de bulunur. İçindeki maddeler aynıdır. Bunlar da nemli saçlara püskürtülerek kullanılır. Kuru saça uygulanırsa, saçlar diken gibi görünür. Kimi gençler de saçları dimdik ve sıradışı dursun diye jöle kullanır!
Saç köpükleri
Saç köpüklerinin bileşiminde de spreyler ve jöleler gibi kopolimerler bulunur Ancak oranı jölelere göre daha düşüktür. Bu nedenle köpüklerin tutuculuk özelliği nispeten hafiftir.
Köpükler nemli ortamlarda daha kullanışlıdır. Saç ıslanınca jöleli hali kadar yapışkan olmaz. Ayrıca tarandığı zaman da belirgin kepeğimsi kalıntılar oluşmaz.
Saç köpüklerinde nem oranı düşük olduğu için saçları jölelerden daha dolgun gösterirler. Ayrıca saça parlaklık ve yumuşaklık da kazandırırlar. Bu ürünler tek şampuanlamayla saçtan akıp giderler.
Aç köpüklerinin kırmızı, mor, sarı gibi renkleri de bulunur. Renkli köpüklerle, saçta son derece doğal görünen gölgeler yapılabilir. Bunlar hafifçe beyazlaşan saçlarda (yüzde 15’ten daha az) röfleye benzeyen, çok hoş bir renk karışımı yaratırlar.
Saç köpüklerinin kullanımı son derece kolaydır. Yumurta büyüklüğünde bir miktar saç kopuğunu avuç içinize sıkın ve saç derinize masaj yaparak sürün. Ardından saçınıza istediğiniz şekli verin.