Özellikle genç kızlar sivilcelerinden dolayı psikolojik bunalımlar yaşarlar. Sivilcelerin en çok görüldüğü dönem 12-18 yaş aralığı yani ergenlik dönemidir. Ergenler bu zamanlarda vücutlarında çıkan sivilcelerden hem psikolojik hem de bedensel olarak olumsuz bir şekilde etkilenirler. Ergenlik sivilcesi derinin artmış yağ salgısı sonrası yağ bezlerinin iltihaplanmasıdır. Bu iltihaba neden olan bakteri herkesin cildinde vardır. Ancak yağ salgısının fazlalığı ve de yağ içerisindeki değişiklikler bu bakterinin çoğalmasına neden olur. Yağlanan deride önce siyah ve beyaz yağlı kabarıklıklar ortaya çıkar. Sıkıldığında kurtçuk şeklinde uzar. İlk belirtiler alında başlar, sonra yanaklar, burun, çene, boyun, nadiren gövde hatta kalça bölgesine yayılır. Cilde kalıcı hasar veren sivilcelerin kendisi değil, sivilceleri sıkmak ve kaşımaktır.
SİVİLCELER NASIL VE NEDEN OLUŞUR?
Sivilce adıyla bildiğimiz akne, en sık rastlanan cilt problemlerindendir. Tüm popülasyonun yüzde 60’nın hayatının bir döneminde akne görülebilir. Bunların yüzde 5’i ise tedaviye dirençli ya da zor tedavi edilebilen akne olabilir. Akne, derimizde bulunan yağ bezlerinin bir hastalığıdır. Normalde, bu bezlerin salgıladığı yağın deri yüzeyine çıkarak atılması gerekir. Ancak ergenlik döneminde yağ bezi daha fazla yağ salgılar.Yine gençlik döneminde cildin kendini yenilemesi oldukça hızlıdır. Eğer derinin üst tabakasındaki ölü hücreler gereğince uzaklaştırılamaz ve cildin ürettiği sebumdan kaynaklı yapışmalarla topaklanırsa kolaylıkla yağın deri yüzeyine geçişini sağlayan kanal bu yoğunlaşmış atık kütlesi nedeniyle tıkanır. Tıkanma sonrası bakteri gelişimi ile iltihaplı sivilceler oluşur.
SİVİLCELİ CİLT BAKIMI NASIL OLMALIDIR?
Sivilce sorunu olanlar, cildi kuruttuğu için sabun benzeri temizleyicileri kullanabilir, üzerine de yağsız nemlendirici sürebilirler. Ayrıca, sivilce sorunu olanların yağ içermeyen fondöten ve pudra kullanmaları gerekiyor. Sivilceli cildi temizlerken tahriş etmeyin. Sivilcelere limon, pudra, alkol, kolonya ve benzeri maddeler sürmek deride tahrişe yol açar. Cildi fazla hırpalamadan düzenli olarak yıkayın. Cildi fazla kurutmamak için pH değeri derinin doğal pH’ına yakın (5.5 civarında) bir temizleyici kullanın. Derinlemesine bir temizlik için, her 3-4 günde bir, gözenekleri açmak için derin temizlik maskesi yapılabilir.
SİVİLCELERDEN NASIL UZAK KALABİLİRİZ?
Sivilce düşmanı yiyecekler
Baklagillerle zenginleştirilmiş, meyve ve sebze açısından zengin sağlıklı beslenme cilde çok iyi geliyor. Sivilcesiz, sağlıklı bir cilt için yenmesi gerekenler: Elma, enginar, badem, fındık, tatlı kavun, barbunya, mercimek, kuşkonmaz, fasulye, armut, yoğurt, domates, ıspanak, ay çekirdeği, kiraz, vişne, kabak, kereviz, brokoli, brüksel lahanası, mantar, zeytin, zeytinyağı, istiridye, karnabahar, nohut, balık – kabuklu deniz ürünleri, somon, nar, hindi. Ayrıca, kahve yerine yeşil çay içmek, günde 8-10 bardak su tüketmek, ıhlamur ve rezene gibi bitki çayları içmek de sivilce oluşmasını engeller.
Sivilce yapan yiyecekler
Çikolata, dondurma, sosis ve dondurulmuş hazır et yemekleri, Muz, ekmek, kek, şekerleme, kurabiye, mısır, patates kızartması, sosisli sandviç, pirinç, pizza, makarna, margarin, meyve suları, puding, krakerler-cipsler, pasta, krem peynir, kızarmış yiyecekler, tatlı içkiler sivilce oluşumunu hızlandırır.
İyi bir uyku önemli
Cilde en iyi gelen güzellik sırrı uykudur. Sakin, stressiz bir uykuyla yeterince dinlenmek cildinize çok iyi gelecektir. Gecede en az 7-8 saat uyumaya çalışın.
Beslenmenin etkisini önemseyin
Beslenme tarzı ve yediklerimiz, vücuttaki yağ ve iltihaplanmayı düzeyinde etkilidir. Dolayısıyla iltihaplanmayı önleyen bir beslenme ile kortizon düzeyini düşürerek sivilce oluşumunu önleyebiliriz. Sivilce ve akne sorunu olanlar öncelikle hayvansal yağlardan uzak durması gerek. Yağ ve şeker miktarı fazla olan hazır yiyecekler de sivilce ve akneleri besleme özelliğine sahip.
Sivilceleri kurcalamayın
Sivilcelerinizi asla sıkmayın. Hangi aşamada olursa olsun sıkılan sivilceler enfeksiyon kapıp, yara izi ve ciltte leke yapabilir, yayılabilir.
Yorumlar
Yorum
Leave a Comment