Yazın hamur işlerini veya tatlıları pek canımız çekmiyor. Bu daha iyi beslenmek için gayet iyi bir fırsat fakat yaz mevsiminin tuzakları daha farklı. Dermatolog Dr. Yasemin Fatih Amato, yaz mevsiminde formda kalmak için dikkat edilmesi gereken noktaları sıraladı.
Yaza girerken hepimiz kilo vermeye çalışıyoruz. Şu deniz kıyısında, iskelelerin üzerinde yenilen yemekler, davetler de olmasa, balıkla rakı birbirine bu kadar yakışmasa, kızartmalar insanı baştan çıkarmasa, dondurmalar bu kadar çeşitli ve lezzetli olmasa, her gittiğimiz yerde önümüze soğuk karpuz konmasa, belki çok daha iyi durumda olacağız. Yazın hamur işlerini veya tatlıları pek canımız çekmiyor. Bazılarımız yaz keyiflerinin cazibesinden kendini gayet iyi koruyabiliyor. Bu mevsimdeki sebze ve meyve bolluğundan akıllıca yararlanıyor. Kola yerine su içmeyi, kavun-karpuz yerine salatalık yemeyi, dondurma yerine meyveleri tercih edebiliyor. Bazıları da kaçmaktan kovalamaya vakit bulamadığımız bu çılgın yaz telaşı içinde ne yediğinin veya ne içtiğinin farkında bile olamıyor.
Sabah uyanır uyanmaz su için
Her zaman ama özellikle yaz boyunca daha fazla su içmeye çalışın. Sabah uyanır uyanmaz, muhakkak 1 bardak su için. Gün boyunca en az 2 litre su içmeyi ihmal etmeyin. Bunun için yanınızda bir bardak dolusu suyu devamlı bulundurun. Nereye giderseniz gidin, önce su isteyin.
Öğün atlamayın
Kilolu insanlara dikkat ederseniz, bu kişiler genellikle öğün atlarlar, kaçamakları aç kalarak dengelemeye çalışırlar. Bu gibi davranışlardan kaçının. Öğün atlamak veya aç kalmak asla zayıflamaya yardımcı olmaz.
Kızartmalara ve yağlı soslara dikkat
Yaz mevsiminin en büyük tuzaklarından birisi, kızartmalar ve yağlı soslar. Oysa fırında pişmiş veya közlenmiş sebzelerle öğünlerinizin lezzetini arttırabilirsiniz. Yaz yemekleri içinde taze bamya, semizotu, közlenmiş patlıcan ve biber, barbunya fasulyesi, börülce, deniz börülcesi, taze fasulye ve bol soğanla, domatesle yapılan rengarenk salatalar, sizi kızartmalardan uzak tutacak kadar lezzetli hazırlanabilir. Yemeye salata ile başlarsanız, bu size çok yardımcı olabilir. Özellikle semizotunu çok fazla tüketmeye çalışın. Semizotu çok zengin bir omega 3 kaynağıdır. Akdeniz ve Ege balıklarının omega 3 açısından ne kadar yeterli olduğu kuşkuludur. Bu nedenle semizotu bizim için çok değerlidir.
Sabah kahvaltısını ihmal etmeyin
Hava ne kadar sıcak olursa olsun, sabah kahvaltısını ihmal etmeyin. Kolay değil ama akşam yemeklerini de elinizden geldiği kadar erken saatte yemeye çalışın. Her şeyi elden geldiğince yavaş yiyin ve her lokmayı iyice çiğneyin.
Kavun-karpuza karşı dikkatli olun
Bu meyveleri ölçülü tüketmeniz daha iyidir. Çünkü bu meyveler kan şekerini çok hızlı yükseltirler. Dolayısı ile kendinizi halsiz hissetmenize ve kolayca kilo almanıza neden olurlar.
Light içeceklere dikkat edin
Light meşrubatlara karşı da dikkatli olun. İçindeki tatlandırıcıdan, renklendiricisine kadar hiçbir açıdan yararlı sayılmazlar. Bir bardak soğuk su, maden suyu veya taze meyve suyu, meşrubatların tümünden daha iyidir ve size daha fazla ferahlık verir.
Denize veya havuza sadece serinlemek için girmeyin
Yazın sıcaktan yürümek kolay olmaz. Herkes sabahın erken saatlerinde yürüyüşe çıkamaz. Ama ne var ki, denize gireriz. Denize veya havuza sadece serinlemek için girmeyin. Suya girdiğiniz zaman en az 20 dakika kadar kulaç atıp yüzün. Yüzmek en kaliteli sporlardan birisidir. Vücut ağırlığınızı hissetmeden, belinize, bacaklara, omurgaya yük bindirmeden, tüm kasları ve akciğerleri çalıştırır.,
Yorumlar
Yorum
Leave a Comment