Adetinizin gecikmesine neden olan 7 sebep?

Adetiniz (regl) sadece hamileyken gecikmez, diğer nedenleri biliyor musunuz? İşte o 7 sebep…

Hastalıklar
Geçirdiğiniz bir hastalık, adetinizin gecikmesine neden olabilir. Bu durum genellikle geçicidir. Hastalığınız iyileştikten sonra, adetleriniz eski düzenine girdiğini göreceksiniz.

Günlük işlerinizdeki değişiklikler
Günlük rutin olarak yaptığınız ve vücudunuzun alıştığı işlerdeki değişiklikler sizin biyolojik saatinizi etkileyebilir.Adetinizin gecikmesinin nedeni, çok uzun çalışma saatleri ve uykusuz kalmanız olabilir.

Kullanmış Olduğunuz İlaçlar
Eğer ilk defa yeni bir ilaç kullanmaya başladıysanız ilacın bilmediğiniz yan etkilerinden dolayı adetiniz gecikebilir. Doktorunuzla kullandığınız bu ilacın yan etkisi hakkında konuşun. Bu durum, bazı doğum kontrol yöntemlerinde çok sık görülen bir durumdur.

Fazla kilolar
Çok fazla kiloluysanız yada son dönemde aşırı kilo aldıysanız, bu durum hormonsal olarak adet döngünüzü değiştirmiş ya da tamamen durmasına sebep olmuş olabilir. Birçok kadın kilo verince normal adet döngüsüne ve doğurganlığına geri döner.

Fazla zayıf olmak
Eğer vücudunuzdaki yağ oranı yeterli düzeyde değilse, adet düzeniniz bozulabilir ya da adet döngünüz tamamen durabilir. Bu duruma tıp dilinde amenore adı verilir. Genellikle biraz kilo almanız adet düzeninizin eskiye dönmesini sağlayacaktır. Bu durum, yoğun spor yapan ya da profesyonel sporcu olan kadınların yaşadığı adet gecikmesinin en sık görülen nedenidir.

Perimenopoz (menopoza geçiş dönemi)
Perimenopoz, belli bir yaştan sonra üreme döneminden, üretken olmadığınız döneme geçiş yaptığınız zamana verilen addır. Bu döneme girdiğinizde adetinizde düzensizlikler meydana gelebilir, adetiniz daha az ya da daha çok gelebilir veya daha sık ya da daha seyrek adet olabilirsiniz. Eğer siz hamile kalmak istemiyorsanız, bir doğum kontrol yöntemine devam etmelisiniz. Çünkü bu dönemde doğurganlığınız hala devam etmektedir.

Menopoz
Menopoz, artık yumurtlamayacağınız ve adet görmeyeceğiniz bir dönemdir. Menopoza girmeniz doğal bir şekilde olabileceği gibi hiserektomi (rahmin alınması) gibi cerrahi olarak ya da kemoterapi gibi kimyasal yollarla da gerçekleşmiş olabilir.

Yorumlar

Yorum

yasemin amato: 1965 yılında İran'nın Tebriz kentinde doğmuştur. 1983 yılından itibaren Türkiye'de yaşamaktadır. 1990 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdikten sonra, ihtisasını aynı üniversitenin Dermatoloji Ana Bilim Dalı'nda yaptı. Kozmetik dermatolojiye olan tutkusunu geliştirmek için İngiltere'ye gidip Birmingham'da dermatoloji kursuna katıldı. 1995 yılında ABD'nin Dallas eyaletinde Kollajen enjeksiyonları hakkında eğitim aldı. 1996 yılında Paris'te dünyanın en ünlü uzmanlarından (Dr.Benjamin Asher, David Goldberg, Dr. Legrand, Dr. J.Le Coz, Dr.Laglen) değişik dolgu maddeleri enjeksiyonları, botoks ve mezoterapi eğitimi gördü. Türkiye'ye dönünce YASEMEN adında bir kozmetik dermatoloji merkezi açarak, İzmir'de ilk kez dolgu, botoks, mezoterapi, lazer epilasyon, kalıcı makyaj ve mikrodermabrazyon uygulamalarını başlattı. 2004 yılında Doğan Yayınevi'nden çıkan "Güzel ol, Bugün, Yarın ve Daima" isimli bir kitap yazmıştır. 2009 yılında "Yaşlanmayı erteleyin" "Evde güzellik ve bakım sırları" "Güzel dokunuşlar" isimli kitapları yayınlanmıştır. 2004 yılından itibaren Şamdan plus, Diva, Sabah Gazetesi'nin eki Günaydın, Hürriyet Aile, Kuşhan Diyet, Karşıyaka LIFE, ESİAD dergileri gibi yayınlarda köşe yazarlığı yapmaktadır. Ayrıca 1994 yılından beri Ticaret Europe üyesidir. Kendisi bir çok televizyon programlarında, üniversite içi seminerlerde, konferanslarda, ulusal ve uluslararası kongre ve seminerlerde konuşmacı olarak katılmıştır. Dr. Yasemin Fatih Amato evli ve bir çocuk annesidir.
Related Post
Leave a Comment