Yasemin Fatih Amato

Adetinizin gecikmesine neden olan 7 sebep?

adet1

Adetiniz (regl) sadece hamileyken gecikmez, diğer nedenleri biliyor musunuz? İşte o 7 sebep…

Hastalıklar
Geçirdiğiniz bir hastalık, adetinizin gecikmesine neden olabilir. Bu durum genellikle geçicidir. Hastalığınız iyileştikten sonra, adetleriniz eski düzenine girdiğini göreceksiniz.

Günlük işlerinizdeki değişiklikler
Günlük rutin olarak yaptığınız ve vücudunuzun alıştığı işlerdeki değişiklikler sizin biyolojik saatinizi etkileyebilir.Adetinizin gecikmesinin nedeni, çok uzun çalışma saatleri ve uykusuz kalmanız olabilir.

adet3

Kullanmış Olduğunuz İlaçlar
Eğer ilk defa yeni bir ilaç kullanmaya başladıysanız ilacın bilmediğiniz yan etkilerinden dolayı adetiniz gecikebilir. Doktorunuzla kullandığınız bu ilacın yan etkisi hakkında konuşun. Bu durum, bazı doğum kontrol yöntemlerinde çok sık görülen bir durumdur.

adet4

Fazla kilolar
Çok fazla kiloluysanız yada son dönemde aşırı kilo aldıysanız, bu durum hormonsal olarak adet döngünüzü değiştirmiş ya da tamamen durmasına sebep olmuş olabilir. Birçok kadın kilo verince normal adet döngüsüne ve doğurganlığına geri döner.

adet5

Fazla zayıf olmak
Eğer vücudunuzdaki yağ oranı yeterli düzeyde değilse, adet düzeniniz bozulabilir ya da adet döngünüz tamamen durabilir. Bu duruma tıp dilinde amenore adı verilir. Genellikle biraz kilo almanız adet düzeninizin eskiye dönmesini sağlayacaktır. Bu durum, yoğun spor yapan ya da profesyonel sporcu olan kadınların yaşadığı adet gecikmesinin en sık görülen nedenidir.

adet6

Perimenopoz (menopoza geçiş dönemi)
Perimenopoz, belli bir yaştan sonra üreme döneminden, üretken olmadığınız döneme geçiş yaptığınız zamana verilen addır. Bu döneme girdiğinizde adetinizde düzensizlikler meydana gelebilir, adetiniz daha az ya da daha çok gelebilir veya daha sık ya da daha seyrek adet olabilirsiniz. Eğer siz hamile kalmak istemiyorsanız, bir doğum kontrol yöntemine devam etmelisiniz. Çünkü bu dönemde doğurganlığınız hala devam etmektedir.

adet7

Menopoz
Menopoz, artık yumurtlamayacağınız ve adet görmeyeceğiniz bir dönemdir. Menopoza girmeniz doğal bir şekilde olabileceği gibi hiserektomi (rahmin alınması) gibi cerrahi olarak ya da kemoterapi gibi kimyasal yollarla da gerçekleşmiş olabilir.

Yorumlar

Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.