Gecenin loş ışıkları altında, özellikle kadınlar, daha çekici görünürler. Gel gelelim, biraz geç saatlere kadar uzayan bir gece keyfinin sabahında aynadaki görüntümüzü pek beğenmeyiz. Ne kadar sorunumuz, ne kadar zaafımız varsa, uykusuz kaldığımızda hepsi ortaya çıkar. Gözlerimizin altı torbalanır, morarır, içi kanlanır, kapakları şişer, ağız kenarındaki çizgiler derinleşir, dudaklar büzülür, kuru ciltler nemlenmez, yağlı ciltler daha fazla yağlanır, lekeler artar v.b.
Bazı insanlar uykusuz kaldığı zaman nezle olmuş gibi burnunun ucu kızarır. Yorgunluğu birkaç gün sürecek olursa; saçları şekil almaz, elleri kurur, tırnak kenarlarındaki etleri kösele gibi olur. Ne kuaför ne manikür ne makyaj ne de vitaminler ona yardımcı olamaz. Ayrıca sinirleri bozulur, dili dolaşır, dengesi bozulur. Onun yegane ilacı yatıp uyumaktır.
Uykunun faydaları ayrıntıda gizlidir
Daha güzel olmak istediğimizde; ne giyeceğimizi, kıyafetimizi hangi takılarla veya aksesuarlarla tamamlayacağımızı, saçımıza nasıl şekil vereceğimizi ince ince düşünürüz. Özel günlerden önce, bu ayrıntıları tamamlamak için koşuşturur, kendimizi harap ederiz. Oysa bana sorarsanız, özel günlerde ayrıntıların peşinde sürüklenmek yerine, hatta bir gece öncesinde, iyice uyumayı planlasak, daha etkili bir sonuç alabiliriz. Öğleden sonra kısa bir güzellik uykusuna yatıp dinlenmek de hiç fena olmaz. Gece uykusunun yerini hiç birşey tutamaz. Çünkü vücut saatimiz, gündüzleri aktif olmak, geceleri dinlenmek üzere ayarlanmıştır. Tahminen tüm canlılar için bir aydınlık-karanlık ritmi vardır. Birçok çiçek geceleri yapraklarını kapatır, sabahları açılır. Kuşlar güneşin ilk ışıklarıyla birlikte ötmeye başlarlar…
Uykuya giden yolda, melatonin hormonu
Uyku; insanın dinlenmeye geçtiği, düşünce karmaşasından arındığı, sinir sisteminin dinlendiği ve bağışıklık sisteminin tamir işiyle uğraştığı zaman dilimidir. İnsan yemek yemeye, spor yapmaya, eglenceye nasıl zaman ayırıyorsa uykusuna da aynı şekilde zaman ayırmalı. Gündelik hayatta karşılaştığı sorunlarla daha iyi baş edebilmesi için sağlıklı bir vücut, sağlıklı bir zihin çok önemli bunu için düzenli ve yeterince uyku olmazsa olmaz. Beyin epifizi, geceleri melatonin adı verilen bir hormon salgılar. Bu hormon vücut saatini ayarlar. melatonin gece saat 23.00 ile 03.00 arasında en üst seviyeye çıkar. İnsan iyi ve doyumlu bir uyku uyumuşsa, diğer hormonlar faaliyete geçer ve sabah keyifli uyanmamızı, günümüzü dengeli, huzurlu, aktif, verimli geçirmemizi sağlar.
Melatonin güçlü bir antiaoksidandır
Uyku; beyni temizler, dinlendirir, hücre yenilenmesini sağlar, bağışıklık sistemini güçlendirir, oksidasyonu onarır, zihni güçlendirir ve tüm yaşam kalitesini yükseltir. Testesteron, östrojen ve adrenalin gibi diğer önemli hormonların salgılanmasına yardımcı olur, stresten kaynaklanan aşırı kortizonu nötralize eder, bize yaşama sevincini veren seratonin hormonunu yaratır. Sonuçta melatonin çok güçlü bir antioksidan etki oluşturur. Düzenli ve kaliteli uyku uyumak için elinizden geleni yapmalısınız. Gündüz spor yapmanız, gece kolay gevşemenizi sağlar. Ayrıca geceleri hafif yemekler yemeniz, gerilim filimleri izlemekten kaçınmanız, tartışmalardan uzak durmanız, yatak odanızı havalandırmanız, her gece aynı saatte yatmanız da çok yardımcı olur. Birçok insan meditasyonla ve nefes teknikleriyle uykularını düzenlemeyi başarıyor, siz de deneyebilirsiniz. Uykunuz, tüm kozmetiklerden ve ilaçlardan daha değerlidir.