KENDİ KÜÇÜK, SORUNU BÜYÜK “TIRNAK”

Tırnaklarımızda bir sorun olmadığı sürece, onların yaşantımızda ne kadar önemli olduğunun farkına bile varmayız. Ama en basitinden ucu kırıldığında bile kendimizi sakatlanmış gibi hissederiz. Dokunmamız, tutuşumuz, eşyaları kavrayışımız değişir. El hareketlerimizin dengesi bozulur. Hele bir de batarsa, şeytan tırnağı çıkacak olursa veya başına mantar yahut dolama gibi bir sorun gelirse, hiç abartısız, tüm keyfimiz kaçar!

Tırnaklarınızın bakımı için size önerebileceğim bazı püf noktaları:

– İster bulaşık yıkayın ister arabanızı; iş yaparken eldiven kullanmayı ihmal etmeyin. Eldiven elleri ve tırnakları korur, onların kurumasına ve kırılmasına engel olur, ayrıca birçok cilt ve tırnak hastalığını önler.

– Tırnak diplerinizi her fırsatta nemlendirin. Böylece onların kırılmasını, soyulmasını, yapısının hasar görmesini engellemiş olursunuz.

– Ellerinizi yıkadıktan sonra bir el kremi kullanmayı ihmal etmeyin.

– Tırnaklarınız soyulursa, limon ve gliserinle bir karışım hazırlayıp geceleri parmak uçlarınıza sürün.

– Tırnak diplerinizi enfeksiyonlardan koruyun. Deride oluşan yırtıkları, tırnak batmalarını en kısa sürede düzeltin. Sorun varsa, antibakterial kremler ya da solüsyonlar sürün. Bunları her eczanede bulabilirsiniz.

– Tırnaklarınızı uzun süre suda tutmayın ya da bakım yapmadan önce deterjanlı, sabunlu suda bekletmeyin. Tırnaklar ve tırnak diplerinizdeki deriler suda bekleyince zayıflarlar.

– Aseton gibi oje çıkartıcı maddeleri fazla kullanmayın.Özellikle tırnak diplerinizdeki derilere ve cildinize değmemesine özen gösterin.

– Tırnak etrafındaki deriler, parmaklar ıslakken geriye doğru itilebilir. Ama çok da fazla geriye itmeyin.

– Tırnak diplerindeki derileri asla kopartmayın. Eğer kesmek isterseniz sadece uç kısımlarını kesin. Derin kesilen tırnak derileri bakteri ve mikropların tırnak diplerine girmesine ve yerleşmesine uygun ortam hazırlar.

– Manikür yaptırırken kullanılan aletlerin steril olduğundan emin olun. Veya kendinize bir manikür takımı alın ve sadece kendi aletlerinizi kullandırın.

– Eski ve kurumuş ojeleri kullanmayın. Oje alırken kaliteli ürünleri seçin.

– Koyu renkli oje kullanıyorsanız, altına bir kat renksiz tırnak cilası sürün.

– Kırmızı, kahverengi gibi koyu renkli ojeler tırnaklarınızı sarartır. Bu durumda bir süre oje sürmeye ara verin veya daha açık renkli olanlarını kullanın.

– Ojelerinizi çıkarmak için nazik ürünler kullanmaya çalışın.

– Eğer işiniz dış mekanlardaysa, ellerinize güneşten koruyucu bir krem sürün.

– İş yerinde dikkatli olun. Tırnaklar ve tırnak dipleri, mektupları açarken, dosyalama yaparken veya klavyede yazı yazarken, (tırnaklarınızı değil parmak uçlarınızı kullanın) hasar görebilir.

– Tırnaklarınızı alet gibi kullanmayın. Kutuları ya da benzeri şeyleri tırnaklarınızla açmaya çalışmayın.

– Tırnak törpülerinizi belli aralıklarla yenileyin. Uzun süre kullanılan törpülerde bakteri ve mikroplar üremeye başlar. Bunlar kolayca tırnaklarınıza geçebilir.

– Tırnaklarımız fazla suyu, ister kozmetik olsun, ister temizleme maddeleri olsun, kimyasalları sevmezler. Bu maddeler tırnakları kurutur ve kolayca çatlayıp kırılmasına neden olur.

– Bazı insanlar ellerini korusalar da, tırnakları yine de kırılır. Bu durumda; periferik dolaşım bozukluğu, demir eksikliği veya bazı ilaçların yan etkileri aklımıza gelir.

Tırnaklarınızın da bir doktora ihtiyacı olabilir. Tırnaklar ve tırnak dipleri enfeksiyon ve hasarlara oldukça açıktırlar. Kırılmış, renk değiştirmiş, donuk, anormal derecede kalın, parçalanan veya gevşek tırnaklarınız varsa, sorun fazla ilerlemeden bir dermatoloğa danışın. Diş, tırnak, kesik gibi sorunlar küçük olmakla birlikte tüm vücudumuzun işleyişine etki edecek sorunlar açar. Ayrıca verdiği acı ve huzursuzluk tüm yaşantımızı zorlayacaktır.

Yorumlar

Yorum

yasemin amato: 1965 yılında İran'nın Tebriz kentinde doğmuştur. 1983 yılından itibaren Türkiye'de yaşamaktadır. 1990 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdikten sonra, ihtisasını aynı üniversitenin Dermatoloji Ana Bilim Dalı'nda yaptı. Kozmetik dermatolojiye olan tutkusunu geliştirmek için İngiltere'ye gidip Birmingham'da dermatoloji kursuna katıldı. 1995 yılında ABD'nin Dallas eyaletinde Kollajen enjeksiyonları hakkında eğitim aldı. 1996 yılında Paris'te dünyanın en ünlü uzmanlarından (Dr.Benjamin Asher, David Goldberg, Dr. Legrand, Dr. J.Le Coz, Dr.Laglen) değişik dolgu maddeleri enjeksiyonları, botoks ve mezoterapi eğitimi gördü. Türkiye'ye dönünce YASEMEN adında bir kozmetik dermatoloji merkezi açarak, İzmir'de ilk kez dolgu, botoks, mezoterapi, lazer epilasyon, kalıcı makyaj ve mikrodermabrazyon uygulamalarını başlattı. 2004 yılında Doğan Yayınevi'nden çıkan "Güzel ol, Bugün, Yarın ve Daima" isimli bir kitap yazmıştır. 2009 yılında "Yaşlanmayı erteleyin" "Evde güzellik ve bakım sırları" "Güzel dokunuşlar" isimli kitapları yayınlanmıştır. 2004 yılından itibaren Şamdan plus, Diva, Sabah Gazetesi'nin eki Günaydın, Hürriyet Aile, Kuşhan Diyet, Karşıyaka LIFE, ESİAD dergileri gibi yayınlarda köşe yazarlığı yapmaktadır. Ayrıca 1994 yılından beri Ticaret Europe üyesidir. Kendisi bir çok televizyon programlarında, üniversite içi seminerlerde, konferanslarda, ulusal ve uluslararası kongre ve seminerlerde konuşmacı olarak katılmıştır. Dr. Yasemin Fatih Amato evli ve bir çocuk annesidir.
Related Post
Leave a Comment