Cildimizin günlük bakımında en önemli işlem, temizliktir. İstediğimiz kadar güzel kremler kullanalım, düzenli bakım yaptıralım, temizliğimizi ihmal edecek olursak, bütün bunlar pek az işe yararlar. Gün boyunca cildimizde neler olur bilmek ister misiniz? Tozlar, çevreden gelen kirler, dumanlar, egzoz gazları, sokaklardaki ve evlerdeki kurumlar, yemek buharlarıyla yüze yapışan yağlar, ölü keratin pulları, cildin sebum (yağ) salgılarının fazlası, ter artıkları, silinmiş gibi görünse bile, günlük makyaj artıkları…
Cilt temizliğini nasıl yapmalısınız?
Kış mevsiminde cildimiz daha da fazla kirlenir. Nedeni gayet açık, artan hava kirliliğini yaratan her şey, cildimize de yapışmaktan geri kalmaz! Yüzümüzü tüm bunlardan arındırmadıkça, herhangi bir cilt bakımından söz etmenin yararı yoktur.
Sabunsuz olmaz diyenler!
Bazı insanlar, sabunsuz yapılan hiçbir temizliğe inanmazlar. Siz de onlardansanız, gayet dikkatli bir seçim yapmanız gerekir. Çünkü sabunlar cildi genellikle fazla kuruturlar. Oysa iyi bir yüz temizliği, ciltteki yağın sadece kirlenen kısmını ve fazlasını arındırır ancak gerektiği kadarını bırakır. Çünkü en yağlı cildin bile bir miktar yağa ihtiyacı vardır. Cildinizi sabunladıktan sonra, kuruma ve gerginlik hissediyorsanız, kullandığınız sabunun sert olduğuna emin olabilirsiniz. Öte yandan, sabunladıktan sonra cildiniz hafifçe yapışkan ve yağlı kalıyorsa, yakında siyah noktalarla karşılaşacağınıza kesin gözüyle bakabilirsiniz. Yüz temizliği için sabun seçerken; sabunların rengi, kokusu, vitamin katkıları gibi ayrıntılara kapılmayın. En önemlisi, sabunların Ph’ıdır. Cildin doğal asit mantosunu koruyabilmek için daima Ph 5,5-6,5 arasındaki sabunları tercih edin. Ve bol bol ılık su ile iyice durulamaya çok özen gösterin. Kullandığınız sabunun sert ve kurutucu olup olmadığını anlamak için, yüzünüzü sabunladıktan 20 dakika sonra gülümsemeyi deneyin. Yanaklarınızda gerginlik hissediyorsanız daha yumuşak bir ürünü seçin.
Temizleme jelleri
Bunlar, oldukça etkili temizleme yaparlar ancak koruyucu özellikleri zayıftır. Özellikle göz çevresini kuruturlar. Bu açıdan makyajınızı silmek için kullanılmaları uygun değildir.
En iyisi losyon ve kremler
Bu ürünlere, “temizleme sütü” de denir. Makyajlı bir yüzü ne kadar iyi sabunlarsanız sabunlayın, makyaj artıkları koyu lekeler olarak yerinde kalır. Bunları ancak temizleme sütleri ile çıkarabilirsiniz. Temizleme sütleri, kıl köklerinde bulunan sertleşmiş yağların ve onlara bulaşmış olan kir ve makyaj artıklarının temizlenmesinde çok etkilidir. Bu açıdan derin bir temizlik sağlarlar. Kremlerde daha fazla yağ (%40-50) losyonlarda ise daha az yağ (%10-25) bulunur. Bu nedenle yağlı ciltlerde losyonlar, kuru ciltlerde kremler tercih edilir. Göz çevresindeki deri çok hassastır. Bu bölge için daha özel bir temizleyici tercih etmeniz ve göz çevresine çok nazik davranmanız gerekir.
Cildinizin temizlik kaynağı tonik
Çünkü temizleme kremleri ve losyonlar, sabunlar veya jellerin tümü de; ciltteki yağı (sebum, yağ, makyaj artıkları) ve suda eriyebilen maddeleri çözerler ancak kir ve keratin pulları gibi maddeleri arındıramazlar. Bunlar ancak tonikle silinerek temizlenir. Ayrıca tonikler cildin sadece yüzeyindeki yağı temizledikleri için cildin dengesini bozmazlar. Kış aylarında cildi temiz tutmak zordur ama imkansız değildir. Evinizde kullandığınız sabun, jel, losyon ve kremler bu aşamada size yardımcı olacaktır. Tabi bu süreçte cildinizin özelliklerini de bilmek bir avantajdır. Daha önce yazdığımız cilt özelliklerinden, cildinizi bulabilir neler yapmanız gerektiğini belirleyebilirsiniz. Kimi zaman bir sabun çoğu zaman krem ve losyonlar yüzünüzdeki ışıltı ve sağlığı ortaya çıkacaraktır.