Güzelliğimizi korumak için botoks ve dolgu yaptırıyoruz. Peki, bu işlemlerden sonra neler yapmamanız gerektiğini biliyor musunuz? Dermatolog Dr. Yasemin Fatih Amato botoks ve dolgu sonrasındaki süreçle ilgili bilgiler verdi.
Dolgu ve botoks nedir?
Dolgu maddeleri yüzdeki kırışıklıklar ve doku kaybı veya eksikliklerini ortadan kaldırmak için kullanılır. Dolgu maddeleri özellikle dudak, burun ve yanak arasında oluşan çizgiler, dudak çevresindeki konturu düzgünleştirici ve dudak dolgunlaştırıcı olarak oldukça güzel sonuçlar vermekte olup daha genç bir görünüm elde edilebilmemizi sağlar. Uygulama 10-15 dakika gibi kısa bir sürede yapılıp etkisi anında gözle görülür.
Dolgu maddelerini kalıcılık sürelerine göre 3 gruba ayrılır
Geçici dolgular (5-12 ay)
Kollajen veya hyaluronik asit içermektedirler (Restylane, Teosyal, Juvederm, vs).
Yarı kalıcı olanlar (1-2 yıl)
Kalsiyum hidroksilapatit veya dekstran içerirler (Radiesse ve Reviderm).
Botox (botoks) adı ile tanımlanan botulinum toksini
Clostridium botulinum adlı bakteriden elde edilen bir maddedir. Bu madde, onaylı olarak 2 farklı isimle piyasaya sürülmektedir: Dysport (İngiltere) ve Botox (İrlanda).
Botoks göz ve nörolojik hastalıklar gibi tıbbın birçok alanında kullanılmakta olmakla birlikte estetik alanında yüzdeki mimik kasların hareketlerini, dolayısı ile mimiklere bağlı olarak oluşan çizgileri azaltmak için uygulanır. Mimik kasların uzun süre çalışması sonucunda çizgilenmeler en sık alın, kaş arası, göz kenarları ve ağız çevresinde görülür. Botoks özellikle yüzün üst yarısındaki kırışıklıkların (alın çizgileri, kaş arası çizgileri, göz çevresi kaz ayağı kırışıklıkları) giderilmesinde tercih edilir.
Dolgu ve botoks sonrası neleri yaparsak yararımıza neleri yaparsak zararımıza olur?
* İşlem sonrası spora gidebilir miyim? Yoga yapabilir miyim?
İşlem yaptırdığınız gün spor yapmayın.
* Saunaya gidebilir miyim?
1 gün süre ile gitmeyin, sauna şişliği artırır.
* Kuaföre gidebilir miyim? Saçımı boyatıp, kaş aldırabilir miyim?
Aynı gün gitmeyin. Aynı gün gitmek istiyorsanız önce kuaföre sonra doktora gidin. Önce doktora giderseniz eğer kuaför randevunuzu iptal edin. Aynı gün saç boyamayın ve kaş aldırmayın.
* Aynı gün cilt bakımı yaptırabilir miyim?
Aynı gün cilt bakımı yaptırmayın. En erken 1 hafta sonra yaptırabilirsiniz. İsterseniz cilt bakımınızı dolgu veya botoks işleminden önce yaptırın.
* Havuza girebilir miyim?
Havuzdan enfeksiyon kapma riski yüksek olduğu için en az 3 gün havuza girmemek gerekir. Bu bütün iğneli işler için aslında geçerlidir.
* Diş tedavisi yaptırabilir miyim?
Diş tedavisini, ağız çevresi dolgularla aynı dönem yaptırmanız yasaktır. Çünkü dişteki enfeksiyon ağız çevresindeki dolguyu etkiler. Mümkünse diş tedavinizi dolgu işleminden önce yaptırın. Olası enfeksiyon riskini azaltır. Diş tedavinizi dolgudan 2 hafta sonra yaptırabilirsiniz.
* Dudağımda uçuk var, dudak dolgusu yaptırabilir miyim?
Aktif uçuk olduğu zaman dudak dolgusu yaptırılmaz. Sık tekrarlayan uçuğunuz varsa işlemden önce ve sonra uygun antiviral kremlerinizi kullanın. Doktorunuzu bu konuda bilgilendirin.
* İşlemden sonra hemen makyaj yapabilir miyim?
Makyaj malzemeleri ve fırçaları da olası enfeksiyona karşı kullanmamanızı tercih ederiz.
* Güneşten koruyucu veya morarmayı önleyici kremler kullanabilir miyim?
Evet, renksiz güneşten koruyucu ve eczane ürünü kremler kullanılabilir.
* İşlemden sonra yatış pozisiyonu önemli mi?
Evet, bütün işlemlerden sonra 4 saat yüzüstü yatmamanız gerekiyor. Tercihen gece yüksek yastık ve sırt üstü yatmanız uygundur. Olası şişlığı hafifletir.
* Lazer yaptırabilir miyim?
Her iki işte de ödem olduğu için aynı gün yaptırmayın. Lazer daha önce yapılabilir ya da dolgu botokstan 2 gün sonra.
* Yemek, içki vb. etkiler mi?
Aşırı bir etki yapmaz, sadece fazla tüketilen içki olası ödemi artırır. Yemek bir problem çıkartmaz, az içki tüketilebilir.
* Dolgudan sonra ele gelen şişlik varsa ne yapmalıyım?
Masaj yapın, şikayetiniz devam ederse doktorunuza müracat edin. Tedavisi mümkündür.
* Düğün veya önemli bir toplantım var. Kaç gün önceden dolgu yaptırabilirim?
2 hafta önce yaptırmanız sizin için faydalı olacaktır.
* Aşırı sivilcem var, dolgu yaptırabilir miyim?
Enfeksiyonlu bölgeye dolgu yapılmaz. Uygulama yapılan bölgede akne yoksa yapılabilir. Ya da önlem olarak antibiyotik, krem ve tablet şeklinde verilebilir. Akne izlerinde dolgu tedavi olarak kullanılmaktadır.
* “Akne Rozasea” hastasıyım dolgu yaptırabilir miyim?
Aktif dönemdeyseniz yaptırmayın. Doktorunuza tıbbı özgeçmişiniz hakkında ayrıntılı bilgi veriniz. (Bağışıklık sistemi hastalıklarınız, kronik hastalıklar, yüzde geçirilmiş kaza, enfeksiyon vb).