UYURKEN GÜZELLEŞİN

Uyurken güzelleşme fikri bugünlere ait bir fikir değildir. Bilimsel çalışmaların olmadığı mit ve masalların olduğu dönemde bile uyku ve güzellik hep yan yana kullanılmıştır. Bu bilinerek mi yapılıyordu yoksa istem dışı mı gerçekten yan yana geliyordu bilmiyoruz. “Uyuyan Güzel” masalı en bilindik hikayedir. Bu fikir bu günlerde sıkça tekrarlanmaya başladı. Zaten yazıyı da yazma sebebim geçenlerde gelen bir hastama 6 ay önce tavsiye ettiğim melatoninden çok memnun kalmasıdır. “Uyku kısmını boş verin Yasemin Hanım, sanki cildim gençleşti” diyerek teşekküre gelmişti. Şimdi biraz da“melatonin”den bahsedelim.

Melatonin de nedir?

Melatonin denilen şey aslında bir hormondur ve beyin tarafından salgılanır. Vücudumuzda yer alan birçok hormon gibi onun da çokça yararı vardır. Bu hormon, vücudumuzda “hücre yenileyici ve bağışıklık sistemini düzenleyici” etkisi ile özellikle gece karanlıkta (uzmanlara göre saat 23.00 – 05.00 arasında daha çok salgılanıyor) salgılanan bir hormondur. Nerdeyse her insanın ortalama olarak uykuda olduğu zaman dilimine yani karanlık saatlere denk geliyor. Vücudumuz tamamen uykuya girmişken bir organ var ki sürekli çalışır, o da beynimizdir. Beynimiz geçen bu sürede melatonin denen salgıyı salgılar, bu sayede yaşlanan ya da ölen hücrelerimiz yenilenmeye başlar. Düzenli bir uykuya sahip kişilerin ciltleri bu düzenli salgılanan hormonlar sayesinde kırışıksız ve diri olur.

Bebek gibi uyumak

Melatonin hormonun en fazla çalıştığı dönem bebekliktir. Bebekler ve çocuklar başka sıkıntıları yoksa o yüzden çok rahat uyurlar. Biz yetişkinler içerisinde her gün düzenli ve sıkıntısız uyuyanlar için yaptığımız “bebek gibi uyumuşsun” benzetmesinin çıkış noktası da budur. Melatonin hormonun en önemli özelliği yaş ilerledikçe azalmasıdır. Tam olarak tespit edilemese de 20’li yaşlardan itibaren azalmaya, 40’lı yaşlardan itibaren tespit edilebilir hale gelmeye başlar. Özellikle evinizde yaşlı misafirleriniz varsa fark etmişsinizdir ki oturdukları yerde uyurlar. İşte bunun sebebi günden güne azalan melatonin hormonudur. Tamamen bu gerilemeyi durduramasak da melatonin takviyesi ile uzatılabiliyor. Biz dermatologlar bilinen en iyi antioksidan olarak melatonin takviyesini hastalarımıza uyguluyoruz. Eğer uykusuzluğunuz varsa bu sayede önce düzenliyoruz. Özellikle saat 23.00 – 05.00 arasında deliksiz bir uyku çekmenizi sağlıyoruz. Dolaylı yönden cildinizi de yenilemiş oluyoruz.

Çocuklarda melatonin

Avrupa’da lösemili çocuk hastaların gün geçtikçe artması üzerine, yapılan araştırmalarda, uzmanlar çocukların kesinlikle karanlıkta yatırılmaları gerektiğini belirtiyor. Çünkü melatonin hormonunun güçlü salgılanmasının kansere karşı koruyucu etkisi olduğu tespit edilmiş ve bu hormon en iyi karanlıkta salgılanıyor. Fakat, bu hormon ışığa duyarlı ve loş odalarda bile etkilenebiliyor. Bunun için önce kendimiz karanlıkta yatmalı, yatamıyorsak maskeyle uyumalıyız ki, göz kapaklarımızın altından ışık sızmasın. Her şeyden önemlisi, çocukların ileride olası bir lösemi hastalığına yakalanmaması ve benzer kanser hastalıklarına karşı dirençli bir vücut yapısı olması, dengeli ve başarılı bir birey olması için illa ki “karanlıkta yatırın” ve ışığı muhakkak kapatın.

Doğal yollar ile melatonin hormonu düzelebilir mi?

Doğal gıdalar alınarak da, vücut hormonu düzenli hale getirilebilir. Öncelikle bu tarz beslenmeyi sürekli ve hayat biçimi haline getirmelisiniz. Yaşınız ilerlemişse melatonin hormonunu doğal yollarla almak yeterli olmayacaktır, bu durumda uzman kişilerden yardım almalısınız. Ama melatonin hormonunu harekete geçirecek bazı ürünler vardır. Vişne, lahana, badem, fındık türü besinler gibi… Ayrıca, papatya çayı ve “sarı kantaron” bitkisi de melatonin açısından oldukça zengindir. Bu bitkiler çay şeklinde akşam saatlerinde tüketilebilir. Ama her şeyden önemlisi karanlıkta ve düzenli uykuyla doğal melatonin salgılanması çok daha önemlidir.

İyi ve doğru uykuyla genç kalmak, kanserden korunmak daha kolaydır. Ama özellikle gece mesaisi olan işlerde çalışanlar, gün içinde stresli bir işe sahip olanlar ve yaşı ilerlemiş olanlar kesinlikle melatonin’i dışarıdan temin etmeliler. Takviye olarak alındığı takdirde vücudun hormon salgıladığı zamanlarda eksiklerin yerine takviye yapılmış olunur. Uyku ve güzellik arasındaki ilişki “melatonin” hormonundan geçiyor. Bu hormon ne kadar düzenli bünyenizde yer alırsa o kadar genç ve güzel olacaksınız.

Yorumlar

Yorum

yasemin amato: 1965 yılında İran'nın Tebriz kentinde doğmuştur. 1983 yılından itibaren Türkiye'de yaşamaktadır. 1990 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdikten sonra, ihtisasını aynı üniversitenin Dermatoloji Ana Bilim Dalı'nda yaptı. Kozmetik dermatolojiye olan tutkusunu geliştirmek için İngiltere'ye gidip Birmingham'da dermatoloji kursuna katıldı. 1995 yılında ABD'nin Dallas eyaletinde Kollajen enjeksiyonları hakkında eğitim aldı. 1996 yılında Paris'te dünyanın en ünlü uzmanlarından (Dr.Benjamin Asher, David Goldberg, Dr. Legrand, Dr. J.Le Coz, Dr.Laglen) değişik dolgu maddeleri enjeksiyonları, botoks ve mezoterapi eğitimi gördü. Türkiye'ye dönünce YASEMEN adında bir kozmetik dermatoloji merkezi açarak, İzmir'de ilk kez dolgu, botoks, mezoterapi, lazer epilasyon, kalıcı makyaj ve mikrodermabrazyon uygulamalarını başlattı. 2004 yılında Doğan Yayınevi'nden çıkan "Güzel ol, Bugün, Yarın ve Daima" isimli bir kitap yazmıştır. 2009 yılında "Yaşlanmayı erteleyin" "Evde güzellik ve bakım sırları" "Güzel dokunuşlar" isimli kitapları yayınlanmıştır. 2004 yılından itibaren Şamdan plus, Diva, Sabah Gazetesi'nin eki Günaydın, Hürriyet Aile, Kuşhan Diyet, Karşıyaka LIFE, ESİAD dergileri gibi yayınlarda köşe yazarlığı yapmaktadır. Ayrıca 1994 yılından beri Ticaret Europe üyesidir. Kendisi bir çok televizyon programlarında, üniversite içi seminerlerde, konferanslarda, ulusal ve uluslararası kongre ve seminerlerde konuşmacı olarak katılmıştır. Dr. Yasemin Fatih Amato evli ve bir çocuk annesidir.
Related Post
Leave a Comment