Kimimizin cildi kurudur, bazılarımızın yağlı, büyük çoğunluğumuzun karmadır. Ama tabii bu sıfatlar alnımızda yazmazlar. Ayrıca bu cilt tipleri her zaman tek bir özellik içinde sınırlı kalmazlar. Biz bunları zorunlu olarak böyle sınıflasak da, gerçek hayatta biraz daha karmaşık, anlaşılması daha güç ciltlerle karşılaşırız. Cildimize bakmak, korumak, geliştirebilmek için onu iyi tanımalıyız. Biliyorsunuz, cilt bakım ürünleri hiç de ucuz değildir. Bu bizim zaafımız, hepimiz razı geliyoruz. Her birimiz kendi gücümüz oranında ciddi bir bütçeyi bu ürünlere ayırıyoruz. Ama doğru seçim yapmamışsak, pek yararını göremiyoruz. Faydası bir yana, bize zararlı bile olabiliyorlar. Cildimizin güzelleşmesini beklerken, yepyeni sorunlarla karşılaşmamıza yol açabiliyorlar… Kaynak:www.yaseminamato.com
Cilt tipimiz genellikle kalıtsaldır. Buna rağmen zamanla değişebilir. Güneş, çevre kirliliği, kapalı mekanlarda yaşamak, kaloriferlerin havayı kurutması, sağlıksız beslenme, yanlış sabunlar, kalitesiz veya yanlış bakım ve makyaj ürünleri, en güzel, en normal cildin bile bozulmasına yol açabilir.
Günlük bakım ürünlerini ve makyaj malzemelerinizi seçerken dikkatli olun.Cildin değişkenliğini ve hassasiyetini dikkate alın. En iyisi, ürünleri tek tek alın ve cildinize iyi gelip gelmediğine hemen karar vermeyin. En kaliteli kremleri kullandığınızı düşünürken, bir bakarsınız ki, cildiniz tepki göstermeye başlamış! Kuşkusuz bu değişimleri, tepkileri, etkileri en iyi kendiniz takip edebilirsiniz. Bugünkü yazımda, cildinizi anlamanız ve ona daha iyi bakmanız için bazı temel bilgiler vermeye çalışacağım.
Normal cilt
Özellikleri: Normal ciltler, yumuşacık, gergin, sıkı, pürüzsüz, lekesiz ve esnektir. Ne parlak nede donuk, ne çok yağlı ne de çok kurudur. Şimdi size düş gibi bir cilt tablosu çizdim değil mi? Gerçekten öyle, çok az insanın cildi böyle mükemmeldir. Sahip olanlar ise çok şanslıdırlar. Ancak değerini iyi bilmeleri gerekir. Çünkü adı normal olsa da, bu tip cilde kolay rastlanmaz. Kaynak:www.yaseminamato.com
Bakımı: Cildiniz normal ise, tüm yapacağınız, günde iki kere (sabah-akşam) yüzünüzü temizleyip ardından nemlendirmek ve tabii güneşten koruyucu sürmektir. Makyajınızı temizlemeden yatmayın. Normal ciltler için hazırlanmış hafif temizleme sütlerini, nemlendiricileri kullanabilirsiniz. Güneşten koruyucu kreminizin aşırı yağlı olmaması gerekir. Muhtemelen bunu sürdüğünüzde ayrıca nemlendirici kullanmanıza gerek kalmaz. Yukarıdaki önlemlerden başka, kullanacağınız tüm sabun ve şampuanların, Ph 5,5 olmasına özen gösterin.
Yağlı cilt
Özellikleri: Yağlı ciltler hem soluk, hem de parlak görünürler. Geniş gözenekleri, siyah noktaları, benekleri vardır. Sivilce oluşturmaya son derece müsaittirler.
Bakımı: Yağlı ciltle baş etmek zordur. Bu konuda çok hata yapılır. En büyük yanlış, yağlı ve akneli ciltleri nemsiz bırakmaktır. Oysa bu tip ciltlerin yağını dengelerken, nemini korumak çok önemlidir. Güneşe gelince, cildinizi kurutmaktan başka bir işinize yaramaz. Akneli dönemlerde ise, güneş cildinizde kalıcı lekeler bırakabilir. Emin olun, en iyi dostunuz , sprey şeklindeki yağsız güneşten koruyuculardır.
Cildiniz yağlıysa, benim önerim sabun yerine temizleme losyonlarını kullanmanızdır. Yağlı ciltler için hazırlanan losyonların içindeki yağ oranı gayet ölçülüdür. Sabunlar biraz risklidir. Cildi soyarken umulduğu kadar verimli olamazlar. Sabun kullanmayı çok seviyorsanız, aşırıya kaçmayın, ılık su kullanın, sert fırçalama yapmayın ve cildinizi izleyin. Kurumaya başladığını fark ederseniz, kullandığınız üründen vazgeçin
Yağlı ciltlerin su ve nem ihtiyacını karşılamak için değişik kremler kullanılabilir:Kaynak:www.yaseminamato.com
Yağ oranı %10-15 i geçmeyen hafif nemlendiriciler= Bunların içeriğinde silicon bulunur.
Tamamen yağsız (oil-free) nemlendiriciler= Bu ürünlerde nem çekici ve koruyucu maddeler olan (humektantlar) bulunur.
Ciltteki yağ oranını dengeleyen (oil-control) ürünler= Bunların içinde pudra, kil veya polimerler gibi maddeler bulunur. Cildi kurutmadan, üzerindeki fazla yağı emerler.
Yağlı fakat nemsiz (kuru) cilt
Özellikleri: Bu cilt tipi kaba, kuru ve pullu görünür. Aşırı yağdan ötürü parlamasına rağmen, esnekliği kaybolmuştur. Cilt hala yağlıdır ancak nemi yoktur.
Esasında bu cilt tipine ender rastlanır. Daha ziyade erkeklerde görülür. Aşırı sıcak ve kuru hava, cilt temizliğinde kullanılan kurutucu ürünler, bu dönüşümden sorumlu olabilir.
Bakımı: Böyle ciltlere nem verilmesi gerekir. Oil free yani yağsız nemlendiriciler dengenin düzelmesine yardım eder. Cildinizin esnekliğini geri getiremiyorsanız, gecikmeden bir dermatoloğa başvurmanızı öneririm. Ölçülü AHA peelingleri cildinizin sağlığını düzeltebilir. Bir yandan da çok su içmenizi, güneşten, sıcak banyolardan, alkollü losyonlardan ve sert sabunlarla şampuanlardan sakınmanızı tavsiye ederim.
Kuru cilt Kaynak:www.yaseminamato.com
Özellikleri: Kuru ciltte yağ ve ter salgılaması son derece sınırlıdır. Böyle ciltler, yıkandıktan sonra gerilir, kolayca kızarır. Kırışmaya çok müsaittir. Özellikle göz çevresi erken yaşta kırışır. Cilt yüzeyindeki aşırı kuruluk, cildi bakterilere karşı koruyan asit mantonun dengesini bozar. Bu nedenle, kuru ciltler çok hassas olurlar. Kalıtımdan başka, hormonal sorunlar, özellikle menapoz ve guatr hastalığı cildin kurumasından sorumlu olabilir. Bunların yanı sıra, güneşlenme merakı, yeteri kadar su içilmemesi, aşırı soğuk ve sıcak hava, hatalı bakım ürünleri de cildin kurumasına yol açar.
Bakımı: Uygun bir nemlendirici ve gece kremi kuru ciltleri rahatlatır, besler ve dengeler. Bu tip ciltlerde %15-30 oranında yağlı kremler kullanılabilir. Özellikle hayvansal ya da bitkisel yağlar içeren, mineral veya kollajen benzeri ürünler, C-E vitaminleri, Qenzim-10, östrojen, soya yağı ve yeşil çay katkılı nemlendiriciler, kuru ciltleri çok rahatlatırlar. Öte yandan bol su içilmesi ve sert temizleyicilerden, sabun ve şampuanlardan sakınılması gerekir. Makyaj yaparken cildinizi daha fazla kurutmamak için yağ veya su bazlı fondötenleri tercih edin.
Kuru – nemli cilt Kaynak:www.yaseminamato.com
Özellikleri: Bütün belirtileri kuru cilde benzer ancak sürekli ter boşandığı için ıslaktır. Bu terleme stres, gerginlik, metabolizma bozuklukları, hormonal bozukluklar özellikle de menapoz etkilerine bağlı olabilir.
Bakımı: Elden geldiğince çok su içip, cildin kuruluğunu azaltacak kremler kullanmak gerekir. Önereceğim ürünler kuru cilt ile aynıdır. Yüz sürekli terlediği için makyaj yapmak sorun haline gelir. En iyisi kalıcı makyajla bu sıkıntıyı hafifletmektir.
Karma cilt
Özellikleri: En sık rastlanan cilt tipi budur. Çoğu insanın cildi, karma cilde yakındır. İsminden de anlaşılacağı gibi yağlı ve kuru cildin karışımıdır. “T” bölgesi yani alın, burun ve çene bölgesi yağlı, göz çevresi ve yanaklar ise kurudur.
Bakımı: Karma ciltler için uygun bakım ürünlerini bulmak zordur. Dengesi çabuk bozulur. Örneğin, ağır bir nemlendirici kullanıldığında cilt hemen sivilcelenir. Tahriş edici bir temizleyici kullanılırsa, yanaklarda pullanma başlar. En doğru çözüm, yağlı ve kuru bölgeler için ayrı ürünler kullanmaktır.
Hassas- allerjik cilt
Özellikleri: Esasında bütün ciltler hassastır. Ancak bazı ciltler daha hassas olurlar ve sıklıkla sorun yaşarlar. Her fırsatta kızarırlar, kaşınırlar, pullanırlar. Nedeni genellikle kalıtımsal olmasına rağmen; çevresel, mevsimsel etkenler veya kozmetik ürünler sorunu arttırabilir. Kaynak:www.yaseminamato.com
Bakımı: Doğrusunu söylemek gerekirse, hiçbir kozmetik ürün tamamen masum değildir. Tümü allerji yapabilir. Hipoallerjik olarak satışa sunulanlar, sadece daha az allerji yapma olasılığı olan ürünlerdir. Siz gene de hipoallerjik ürünleri tercih edin.
İnsanı şaşırtsa da cilde en iyi gelen sabunlar, genelde sentetik sabunlardır. Çünkü ölçülü Ph ile imal edilirler, yumuşak bir temizlik yaparlar, cildin asit mantosuna zarar vermezler, tahriş etmezler, allerjiye neden olmazlar, cildi kurutmazlar hatta nemlendirirler. Sonuçta kendileri tamamen doğal olmasa da cildin doğal dengesini korumaya yardımcı olurlar…
Cildiniz hangi tip olursa olsun, güneşten korunmak , en pahalı kremlerden ve en iddialı kırışık engelleyici ürünlerden daha etkili bir cilt bakımıdır.
Yorumlar
Yorum
Leave a Comment