Yazın eğlenceli havası sonbahar ile kaybolmaya başlar. Vücudunuzdaki sorunlar sıcağı sıcağına anlaşılmazken kışa doğru vücudunuzda, özellikle de cildinizdeki değişiklikler sizi rahatsız eder.
Cildiniz yazın rüzgarı, sıcaklığı ve güneşin sert ışınları nedeniyle zarar görür. Bunu tedavi etmenin yöntemi vardır. İşte size bu tedavi şeklinden, Peeling’den bahsedeceğim. Yani lekeleri yok etme ve onları tedavi etmenin yöntemini anlatacağım. Hem de tam şimdi zamanıyken ve tedavide başarının en yüksek olduğu bir dönemde.
Peeling (cilt soyma):
Ciltteki akne izlerinin, yaşa bağlı ince çizgilerle lekelerin azaltılması ve daha canlı bir görünüm elde edilmesi amacıyla yapılan peelingin (cilt soyma) ciltte kalıcı lekelere, tahrişe ve alerjiye neden olmaması için kışın yapılması daha uygundur.
Peeling yaparak, derinin yapısını düzeltir, değiştirir, canlandırır, gençleştirir, gözenekleri tıkanmış deriyi canlandırır ve en önemlisi sağlıklı hale getiririz. Cilt soyma işlemini; kimyasal peeling (yüzeysel-orta derin), mekanik peeling (yüzeysel-orta-derin) lazer peeling (orta -derin) ve plasma peeling (geç yüzeysel-orta derin) şeklinde yapabiliyoruz. Bu yöntemlerle, derinin yüzeysel olarak soyulması sağlanır.
Peeling ile güneş ışınları ve yaşlanma gibi faktörlerin deride oluşturduğu kırışıkların, güneşe ve yaşa bağlı lekelerin, kanser eğilimi potansiyeli taşıyan yüzeysel kızarıklıkların, koyu lekelerin, ‘melazma’ denilen hormonal veya gebelik lekeleri azaltılabiliyor.
Tedavi için en iyi dönem kış mevsimidir
Cilt soyma işlemi sırasında dikkat edilmesi gereken husus, kişinin cilt yapısına uygun asit solüsyonun uygulanmasıdır. Deri, yağlarından arındırıldıktan sonra tedavi bölgesine uygulama yapılır. İşlem sırasında 5-10 dakika kadar hafif yanma ve batma hissi, kızarıklık görülebilir. Sonrasında, güneşten korunmak koşulu ile normal günlük yaşama rahatlıkla dönülebilir. Soyma işlemleri kimyasal, mekanik ya da lazerle olsun, deride mutlak tahriş meydana getirecektir. Bu işlemlerin sonrasında da bölgenin güneş görmesi lekelenmelere yol açacaktır. Uygulamanın kışın yapılmasının nedeni güneş ışınlarının dünya üzerine en zayıf geldiği dönem olmasından kaynaklıdır. Ama yine de kişiler özellikle solaryumdan da uzak durmalıdır. Hafif peeling yapıldığında birkaç hafta, orta ve derin peeling yapıldığında ise birkaç aydan bir yıla kadar değişebilen sürede güneşten korunmalıdırlar.
Peeling ile neler tedavi edilebilir?
Güneş, yanık ve herediter faktörlerin deride oluşturduğu kırışıklıklar
Kanser potansiyeli taşıyan kabuklu kızarıklıklar
Güneşe ve yaşa bağlı lekeler
Hormonal veya gebelik lekelenmeleri
Çiller
Karaciğer lekeleri
Yüzdeki koyu renkli lekeler
Peelingin faydaları
Akne ve siyah nokta oluşumuna mani olur
Cilt ölü hücrelerden arınır
Uygulanan bölgedeki kan dolaşımı hızlanır
Tıkanan gözenekler açılır
Cildin nem oranı yükselir
Sivilce izleri hafifler
Kolejen tabakası kalınlaşır
Cilt rengi düzelir
Cilt yaşlanmasını geciktirir
Lekelenmeler hafifler
Peelingin düzeltemedikleri
Peeling, derideki gevşeme ve sarkmaları kesinlikle düzeltmez. Ciltteki derin çukurları bir miktar düzeltmekte; küçük çukurlarda ve izlerde de son derece başarılı olmaktadır.
Peeling sonrasında neler ile karşılaşılır?
Kimyasal peelingin derinliğine bağlı olarak ciltte, hafif veya güneş yanığı benzeri reaksiyon oluşur. Yüzeysel tipte 1-5 gün süren kızarıklıklar ve hafif soyulmalar olur. Derin tiplerde ödem ve deride gerginliğin yanı sıra kahverengi bir tabaka oluşumunun görülmesi normaldir. Bu tabaka 7-10 günde soyulur.
Cilt soyma işlemi insanların sadece kendilerini iyi hissetmesini sağlamaz aynı zamanda çiller, karaciğer lekeleri ve kanser riski taşıyan derilerin tedavisinde başarılı sonuçların alınmasını sağlar. Biz tedavinin kışın yapılması gerektiğini söylerken önerdiğimiz kısım tedavi sonrası güneş ışınlarına daha az maruz kalmak. Ve yaza sorunları olmayan, sağlıklı bir cilt ile ‘merhaba’ demek. Bunun için doğru zaman şimdi… Vakit kaybetmeden en yakın uzman hekim ile bu süreci başlatabilirsiniz.
Yorumlar
Yorum
Leave a Comment