Atasözlerinin doğruluğunu zamanla anlıyoruz. Kimi zaman söyleyene kızıyoruz haklı çıktı diye, bazı zamanlarda “Bak dedikleri gibi olmadı diyoruz. Yukarıda başlığı ama mecazi anlamda kullanmadık gerçek anlamında düşünerek yazdık. Bu yazıda tırnaklarımızın bakımı üzerine neler yapabiliriz onu değerlendireceğiz.
Tırnak yapısı nelerden meydana gelir?
Tırnaklarımız yapısından dolayı %17 su içerir. İçeriğinde bulunan az miktarda su onun çabuk nem kaybetmesine ve kurumasına neden olur. Özellikle çocukluğunda tırnak yiyenler ya da çocukları tırnak yiyen annelerin bilmesi gereken şudur ki, küçük yaşta yenilen tırnaklar nedeniyle ilerleyen yıllarda tırnak uzama problemi yaşanabilir.
“Tırnak nedir?” diye terimsel olarak sorguladığımızda karşımıza anatomik olarak kök, gövde ve serbest uçtan meydana gelen bir yapı görürüz. Gövdenin üst yüzü serbesttir ve şeffaflığı nedeniyle pembe bir görüntü ortaya çıkar.
Tırnak kimi zaman büyük hastalıkların habercisidir
Tırnak, vücudumuzda yer alan en küçük yapılardandır. Ama vücudumuzun sorunlarının çözümü yolunda en iyi yol göstericidir. Çünkü genel sağlık durumumuz hakkında fikirler verir. Kansız mısınız, demir eksikliğiniz var mı? Bunların cevabını biz hekimlere fısıldar…
Pedikür bakımlarında nelere dikkat etmeliyiz?
Özellikle pedikür bakımlarında hijyene çok önem vermelisiniz. Tırnağın etrafındaki koruyucu deri alındığı için AIDS, Hepatit ve mantar gibi bulaşıcı hastalıklara yakalanma riskiniz yüksektir. Bu yüzden pedikür sırasında aletler steril olmalıdır. Bizim sıkça karşılaştığımız mantarlar genelde bu bakım sırasında meydana gelir. Özellikle travma sonrası (çarpma, tırnağın kopması) renk değişikliği ve tırnakta boşalma görünebilir.
Elleri sık yıkamak temizlik demek değildir!
Kişiler su ile sürekli yıkanan her şeyin temiz olacağına inanırlar. Doğruluk payı olduğu kadar yanlışlık payı daha fazladır. Bu yüzden tırnak haricinde saç ve deride dahil çok yıkamaktan vazgeçmeliyiz. Çünkü eli sudan çıkmayan kişilerin tırnağı sağlam olamaz. Çözüm eldiven ile çok rahatlıkla sağlanabilir.
Yine tırnağın narin ve kırılgan yapısı genetik nedenlerden de olabilir. Bu durumda tırnak nemlendiricileri kullanmak yararınıza olacaktır. Pedikür sırasında torpi daha dikkatli kullanılabilir, cam olanları tercih edilebilir. Nazik yapılı tırnaklara kısaca nazik davranmak gerekir. Aseton içermeyen oje çıkarıcı kullanılmalıdır.
İbadet öncesi alınan abdestlerde, havuza sık girenler tırnaklarında kurutmaya dikkat etmeliler. Sonrasında nemlendiriciler ile desteklenmelidir. Eğer evinizde nemlendirici yoksa geçici olarak gliserin veya vazelin kullanabilirsiniz.
5 adımda tırnak bakımı
Sterilizasyon
Vücudumuzda kullandığımız her alet gibi tırnak bakımında kullanılan araçlarda steril olmalıdır. Yukarıda yazıda kısaca değindiğim gibi Hepatit B ve C gibi çok ciddi virüs enfeksiyonları veya birçok mantar enfeksiyonu manikür salonlarından kapılanıyor. Hijyen için en uygun yöntem ultrasonik olarak yapılacak bir temizlemedir. Yine sterilizasyon çözeltilerinden yararlanılabilinir.
Ojelerin temizlenmesi
Tırnak temizlemeye daha önceden kalan cila ve atıklarının temizlenmesiyle başlanmalıdır. Bu temizliği yapmak için kullanacağınız aseton, butil ve benzer bileşikleri içeren maddeler siz fark etmeden tırnak boyasıyla birleşip tırnağınızda nem kaybına neden olurlar. Bu yüzden temizlik ürünlerini kullanırken içerlerine doğal yağlar katılması faydalı olacaktır. Bunlar badem yağı, susam yağı gibi ürünlerdir. Aseton gibi ürünlerin içine katılabileceği gibi sonrasında da bakım olarak da kullanılabilir. Bunu yapmamızdaki amaç yağ kaybını azaltmaktır.
Tırnaklara şekil verilmesi
Tırnaklarımızı temizledik, yağ ile bakımını yaptıktan sonra şimdi sıra şekil vermeye geldi. Tırnak uçlarını düzgün tutabilmek için dikkatli ve düzgün törpülemelisiniz. Bunun için zımparalı veya metal tırnak törpülerini kullanabilirsiniz. Buradaki temel şey kullanılan araçların kesinlikle kişiye özel olmasında yatmaktadır.
Tırnak etlerinin düzeltilmesi
Tırnak yüzeyinde yer alan düzensizlikleri özel tırnak tamponları ile düzeltebilirsiniz. Yine tırnak eti temizliği öncesi bu kısımlar yumuşatılmalıdır. Bunu tırnaklarınızı sabunlu suda bekleterek sonrasında kutikül ile yapabilirsiniz. Bu işlem sonrası 10 dakika bekledikten sonra ellerinizi yıkayın. Çeşitli aletlerle bu fazlalıkları giderebilirsiniz. Bu işlem sırasında kutikül bütünlüğünü bozmamaya özen gösterin.
Ojenin sürülmesi
Bakım sonrası tırnağınıza bir kat astar sürün. Üzerine renkli cila ve üzerine şeffaf üst astar uygulayabilirsiniz. Bu şekilde yapıldığında ojeniz daha dayanıklı olacaktır. Yine oje temizliği sırasında tırnaklarınızda renk kalıntıları kalmayacaktır.
Cilt ile yapılan tüm çalışmaların ucu önce sağlıklı beslenmeye sonra spora ve en son hijyene dayanmaktadır. Sağlıklı tırnaklar vitaminini almış vücutlarda bulunur. Parlak tırnaklar ve cilt insanı alımlı gösterir. Bu yüzden ne et tırnaktan ayrılır ne de tırnak etten…
Sağlıklı ve mutlu bir hafta geçirmeniz dileğimle…
Yorumlar
Yorum
Leave a Comment